Pet vatrogasaca poginulo prilikom gašenja požara na Kornatima

PRILIKOM gašenja požara na Kornatima poginulo je pet vatrogasaca, dok ih je desetak ozlijeđeno. Četvorica od njih imaju ozljede opasne po život.

Ipak, službenu potvrdu informacije o petero poginulih iz OVZ-a Divulje još uvijek ne mogu dati. "I mi čitamo različite informacije iz medija, međutim, za sada ne znamo točan broj ozljeđenih, kao ni ima li poginulih. Ono što znamo je da ima ozljeđenih i da su prebačeni helikopterima u bolnice", kazali su nam iz glasnogovorništva OVZ-a Divulje.

Jedinu službenu potvrdu informacije o petero poginulih dao je poznati hrvatski alpinist Stipe Božić, koji je također sudjelovao u akciji spašavanja, a koji je za nekoliko medija dao izjavu, kazavši kako je poginulo pet osoba. U izjavi za Novu TV Božić je kazao kako su oni koji spašeni iz vatrene stihije izvučeni pod teškim okolnostima, helikopterima. Ironično, kaže Božić, petorica poginulih smrtno su stradali uslijed gašenja trave, a ne šume. Više informacija o poginulima, kao i o njihovu identitetu bit će poznato, kazao je Božić, tijekom sutrašnjeg dana.

Šibenska gradonačelnica Nedjeljka Klarić također nije bila u mogućnosti dati informaciju o poginulima.

Radio Dalmacije saznaje kako su četvorica vatrogasaca u izuzetno teškom stanju, nisu pri svijesti i život im je u opasnosti. Dežurni kirurg Tomisla Vanjak za Radio Dalmaciju kazao je kako imaju opekline drugog, trećeg i četvrtog stupnja. Prema njihovim informacijama tijela poginulih vatrogasaca ujutro će se izvlačiti iz vatrenog obruča, a svi ozlijeđeni pripadnici su DVD-a Šibenik, te Javne vatrogasne postrojbe Šibenik.

Glas Dalmacije piše kako su se vatrogasci sa šibenskog područja danas popodne oko 17.15 sati na području Lučice, gaseći požar zbog jakog juga u jednom trenutku našli u vatrenom okruženju iz kojega se nekolicina njih nisu uspjeli spasiti. Prenosi i izjavu Stipe Božića, koji je predvodio grupu spasioca iz Zadra i Splita, a koji kaže kao je teren bio nepristupačan te da su ljude izvlačili s dva helikoptera, pri čemu "petorici na žalost nije bilo spasa". Božić također kaže i kako se poginuli vatrogasci još uvijek nalaze na mjestu gdje su poginuli te da će, prema njegovim informacija, njihovo izvlačenje biti organizirano sutra.

Nakon izvlačenja teško ozlijeđenih na splitskom heliodromu i bolnici Križine ozlijeđene je čekala Hitna pomoć, a tamo su ih čekali i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader i zapovjednik JVP-a Split, kao i zamjenik županijskog zapovjednika Felicijo Parčina. Iako su u splitskoj bolnici bili u stanju pripravnosti, ozlijeđeni do njihove bolnice nisu stigli, nego su svi prebačeni u bolnicu u Zadar. Iako su prvotne informacije bile da će ozlijeđeni biti prebačeni u bolnicu u Split, u splitskoj bolnici demantiraju da su primili ozlijeđene.

Kako javlja ezadar.hr, najavljen je i dolazak premijera Ive Sanadera u Zadar, no potvrde takve informacije još uvijek nema. Posljednje vijesti portal je dobio u 22.30 sati, i to od dozapovjednika JVP Zadar, Borisa Jovića, koji je na žalost potvrdio najcrnje slutnje o žrtvama. U Zadar se prema nekim informacijama zaputio i ravnatelj policije Marijan Benko.

Neki mediji donose kako se broj ozljeđenih vatrogasaca popeo na četrnaest te kako su dvojica teško ozljeđenih prevezeni helikopterom u Zračnu luku Zemunik kod Zadra (zbog blizine bolnice). . Dvojica ozljeđenih zbog težine ozljeda navodno čekaju prebacivanje iz zadarske bolnice na liječenje u Zagreb.

Požar na otoku buknuo je danas oko 12,30 sati i još uvijek nije lokaliziran. Na otok je, kako su nam ranije kazali u OVZ Divulje, prebačeno pedesetak gasitelja koji i dalje pokušavaju ugasiti požar. U gašenju sudjeluje i jedan kanader.

Požar jučer odnio jedan život

50-godišnji vatrogasac Marinko Jurić iz Starog grada jučer je u 13:40 sati preminuo na brdu Sveti Nikola na Hvaru.

Juriću je naglo pozlilo, a iako se nagađalo da je uzrokom njegove smrti bilo slabo srce, danas je potvrđeno kako je nesretni vatrogasac ipak preminuo uslijed trovanja izazvanog udisanjem velike količine ugljičnog monoksida.

Jurić je, naime, imao sužene krve žile, a uslijed udisanja velike količine ugljičnog monoksida, došlo je do srčanog udara.

Foto: Glas Dalmacije

Pročitajte više