Pet voditeljica u SAD-u tuži televiziju, kažu da ih se diskriminira zbog godina

Screenshot: YouTube

PET televizijskih voditeljica u Sjedinjenim Državama podiglo je tužbu protiv svoje lokalne mreže New York 1 tvrdeći da ih se marginalizira na račun mlađih novinarki i muških kolega te upozoravajući na dugotrajnu diskriminaciju kojoj su na televiziji izložene starije žene.

U tužbi na 61 stranici podnesenoj na saveznom sudu na Manhattanu, pet voditeljica u dobi od 40 do 61 godine koje imaju između 11 i 27 godina radnog staža u kući, ocjenjuje da su bile izložene "očitoj marginalizaciji" Charter Communicationsa, kabelskog operatera koji je 2016. kupio tu mrežu koja ima velik ugled u njujorškom informativnom medijskom prostoru.

Voditeljice tvrde da je nakon dolaska novog vlasnika "njihova prisutnost na televiziji znatno smanjena" i da je "njihove reportažne emisije visoke gledanosti" dobio "veći broj mlađih žena i muškaraca koji imaju puno manje iskustva".

Žalile se muškoj upravi

Kažu da su se žalile upravi - u kojoj su uglavnom muškarci - i kadrovskoj službi koji su se prema njima "odnosili s prijezirom i otvoreno ih ignorirali", a nakon toga je diskriminacija bila još veća.

Pet žena koje su sve odreda dobitnice nagrada za postignuća u svojoj struci, traži odštetu s kamatama čiji se iznos ne navodi.

New York 1 je počeo raditi 1992. Najstarija tužiteljica Roma Torre ima 61 godinu, radi ondje od prvog dana i jedno je od najpoznatijih lica mreže.

Pročitajte više