Pet vojnika Afričke unije ubijeno u Darfuru

JUČER navečer je u Darfuru poginulo 5 vojnika Afričke unije, koji u toj ratom razorenoj sudanskoj regiji imaju zadatak čuvanja civila koji svakodnevno ginu.

Ovo je najgori napad na afričke mirotvorce otkad je AU u Darfur poslala svojih 7000 vojnika 2004. godine, nekih godinu dana nakon izbijanja etničkog sukoba, koji je dosad odnio između 200 i 400 tisuća života.

U drugom incidentu, neidentificirani napadači su pucali na helikopter u kojemu su se također nalazili dužnosnici AU.

U zadnje vrijeme su etničke tenzije u Darfuru drastično porasle, a od kraja prošle godine od napada nisu sigurni ni afrički mirovnjaci ni zapadni humanitarni radnici. UN-ov šef za humanitarne poslove nedavno je upozorio da Darfuru prijeti potpuni humanitarni kolaps.

Četvorica vojnika AU ubijeni su na mjestu dok su čuvali izvor vode blizu granice sa Čadom, a peti je ranjen, no zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nije mogao biti transportiran u bolnicu i podlijegao je ranama. Tri napadača su također poginula u napadu.

"Žestoko osuđujemo ovaj kukavički napad na one ljude koji su u Darfur došli raditi na očuvanju mira. Napad je ničim izazvan", izjavio je glasnogovornik AU, Noureddine Mezni.

U drugom incidentu, napadu na helikopter, se po riječima BBC-evog dopisnika radi o napadu pobunjenika. Pobunjenici su zadnjih mjeseci okrenuli svoje napade prema afričkim mirotvorcima, optužujući ih za surađivanje sa sudanskom vladom.

7000 vojnika AU u Darfuru nisu u stanju zaustaviti genocid, budući da nemaju ni dovoljno ljudi, ni dovoljno sredstava da bi služili kao išta više od simbolične snage. Njihov mandat istječe u lipnju ove godine, i ne zna se hoće li ga produživati.

Istodobno, UN još uvijek pokušava nagovoriti sudansku vladu da dopusti zadnju fazu mirovnog plana u kojoj bi se u Darfur rasporedilo oko 20 000 mirotvoraca, sastavljenih od UN-ovih i vojnika AU. Sudan, koji je prije nekoliko mjeseci davao naznake da će pristati na to, i dalje zavlači, a UN je, zbog potpore koju Sudanu u Vijeću sigurnosti daje Kina, nemoćan.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više