LOKALNI IZBORI

Petek: Autistična djeca u Zagrebu su diskriminirana i obrazovno zanemarena

Foto: Teo Žeželj

"BRIŽNO ćemo slušati potrebe sugrađana s autizmom i njihovih obitelji, podržat ćemo ih, osigurati sredstva za potrebe koje su njihovi prioriteti i izgraditi Centar za autizam", poručio je Klisović, kandidat SDP-a za zagrebačkog gradonačelnika.

Klisović je s kandidatom za zamjenika Rentom Petekom prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji je organizirala Udruga za autizam-Zagreb (UAZ). Ovogodišnji naglasak je stavljen na izradu objedinjujućeg i obveznog protokola prijema osoba s autizmom u zdravstveni sustav.

"Pružit ćemo ruku stvarne podrške našim autističnim sugrađanima i omogućiti im uvjete za kvalitetan život i razvoj. Svestrano ćemo ih podržati u njihovim aktivnostima integracije u život zajednice", istaknuo je Klisović.

Napomenuo je kako zanemarivanje ove ranjive skupine sugrađana stvara ogroman jaz s ostatkom zajednice, o čemu svjedoči i nepostojanje protokola prijema autističnih osoba u zdravstveni sustav. 

"Meni kao roditelju autističnog djeteta izuzetno je teško na današnji dan, jer je rijetko koja skupina građana s invaliditetom bila toliko puta ponižena lažnim obećanjima predstavnika gradske vlasti. Upravo na njihov dan. Jedan u nizu od problema koji je godinama obećavan, a nije riješen je izgradnja Centra za autizam", rekao je Petek.

Napomenuo je da su iz godine u godinu, svakog 2. travnja, na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, Bandić i ekipa gledali u oči okupljene ljude, puštali su s njima plave balone i bezočno ih lagali kako će u Dubravi krenuti gradnja Centra. I tako punih jedanaest godina.

Zemljište na kojem se trebao graditi centar je bila parcela uz MSU koju je gradska vlast mijenjala u sumnjivoj transakciji za neupotrebljivu parcelu u Dubravi, u Oporovcu. Petek je upozorio kako na toj parceli raste i može rasti samo trava je ne postoji komunalna infrastruktura da bi se izgradio Centar za autizam.

Naveo je da je svake godine u Gradskoj skupštini Grada Zagreba amandmanom na proračun pokušao osigurati sredstva kako bi se stvorili uvjeti za gradnju centra, što su HDZ i BM365 stranka rada i solidarnosti kontinuirano odbijali.

"Autistična djeca su diskriminirana i obrazovno zanemarena od strane Grada Zagreba", poručio je Petek. 

Pročitajte više