Peter Galbraith idućeg tjedna svjedoči protiv Miloševića

PETER GALBRAITH, američki veleposlanik u Hrvatskoj od 1993. do 1997., svjedočit će idućeg tjedna na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom, rekao je u ponedjeljak tužitelj.

´Idućeg utorka svjedok optužbe bit će bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith, kojem američke vlasti do sada nisu dale mogućnost da svjedoči´, rekao je Geoffrey Nice, glavni tužitelj na suđenju protiv bivšeg predsjednika SRJ.

Za idući je tjedan najavio još jednog ´izuzetno važnog svjedoka optužbe´ čiji identitet nije otkrio.

Tužitelj Nice predao je sudskom vijeću ´provizorni popis svjedoka´ za preostali dio dokaznog postupka optužbe u procesu Miloševiću.

Prema njegovim je navodima ostalo još 10 dana za hrvatski dio dokaznog postupka, dok za svjedoke optužbe za BiH ostaje 81 dan, a potrebno ih je puno više.

Požalio se da ´većinu vremena troši na pokušaje da litru vode ulije u bocu od pola litre´, odnosno da više vremena troši na proceduru nego na ´ekonomično ispitivanja svjedoka´. Apelirao je na predsjednika vijeća Richarda Maya da se skrati ispitivanje svjedoka i više koristi pisani iskaz, po pravilu 92 bis.

Za hrvatski dio postupka po Niceu je potrebno još 16 dana, ako se svi iskazi svjedoka uvedu kao pisani a za protuispitivanje ostavi po sat vremena, na što Milošević gotovo sigurno neće pristati.

Za BiH, koja je najveći predmet od tri u optužnici, Nice je izračunao da treba oko 110 dana samo za prioritetne svjedoke od toga po 20 dana za Sarajevo i Srebrenicu.

Sudac May rekao da za odluku o tim pitanjama trebati još razmatranja i rasprave.

Pročitajte više