Petero zaraženih legionelom na Rebru, dvoje u teškom stanju. Poznato otkud je krenula

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

U KBC-u Rebro petero pacijenata hospitalizirano je zbog zaraze legionelom.

"Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sustavu. U ovom trenu je u tijeku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici", rekao je Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu.

Dvoje u teškom stanju

Od petero pacijenata, dvoje je u teškom stanju.

"Riječ je o pacijentima koji su teško bolesni od osnovne bolesti tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje", objasnio je Novak.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, počela je istraga o izvoru zaraze jer je poznato da se ona vrlo često može proširiti iz klima-uređaja ili vode.

O kakvoj bolesti se radi?

Bakterije legionele mogu uzrokovati blagu bolest koja se zove Pontijačna groznica sa simptomima sličnima gripi: groznica, slabost, glavobolja, bolovi u mišićima, piše na stranici Zavoda za javno zdravstvo. Nisu zabilježeni smrtni slučajevi. Iako je legionarska bolest zasigurno postojala i ranije, bakterija legionela prvi put je otkrivena 1976.. nakon velike epidemije među američkim legionarima tijekom njihove konvencije u hotelu u Philadelphiji.

Legionele se nalaze u prirodi u raznim vodama poput rijeka, jezera i blata, obično u manjim brojevima. Opasnost nastaje kada uđu u vodene sustave koje je izgradio čovjek, kao što su rashladni tornjevi, veliki vodoopskrbni sustavi tople vode, ovlaživači, dekorativne fontane i sl., najčešće oštećenjem vodovodnih cijevi, ulijevanjem površinskih voda te neispravnim spojem potrošne vode npr. spoj na hidrantnu vodu.

Najčešći rizični čimbenik za obolijevanje od legionarske bolesti je pušenje većih količina cigareta. Od ostalih čimbenika valja spomenuti osobe starije od 50 godina (osobito muškarci), kroničnu bolest pluća, transplantaciju organa, uzimanje većih doza kortikosteroida, oslabljeni imunološki sustav, kao i prekomjernu konzumacija alkohola.

Liječi se antibioticima, azitromicinom, kinolonima ili rifampicinom. Više o bolesti pročitajte ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.