Petersen: međunarodna zajednica ocijenit će ispunjenje standarda

Upravitelj UNa na Kosovu Soren Jessen Petersen izjavio je u četvrtak kako će međunarodna zajednica ocijeniti napore kosovskih institucija na ispunjenju standarda koje je odredila Kosovu, istaknuvši kako se ne može kosovske čelnike kriviti za neizlazak Srba na izbore.

Također nije isključio mogućnost otvaranja kosovskog predstavničkog ureda pri međunarodnim institucijama dodajući kako to neće prejudicirati konačni status Kosova.

U eksluzivnom intervjuu danom prištinskoj radioteleviziji, Petersen je kazao da se Albance ne može okriviti zbog nesudjelovanja kosovskih Srba na parlamentarnim izborima održanim 23. listopada.

"Ukoliko Srbi ne žele sudjelovati u središnjim institucijama Kosova, neće za to biti krivi albanski čelnici. Ako su predani provedbi standarda vidjet ćemo napredak na Kosovu", izjavio je civilni upravitelj UN-a.

Petersen nije isključio mogućnost otvaranja Ureda Kosova pri glavnim svjetskim institucijama. Kazao je kako otvaranje takvih ureda neće prejudicirati konačni status Kosova.

"Neovisno od konačnog statusa Kosova važno je da Kosovo ima svoje institucije", kazao je Petersen.

(Hina) xbb ybr

Pročitajte više