Petersen s čelnicima kosovskih stranaka

CIVILNI upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen Petersen u ponedjeljak je odvojeno razgovarao s čelnicima kosovskih političkih stranaka o tijeku pregovora za sastav nove kosovske vlade.

Petersen se tako sastao s predsjednikom Kosova i čelnikom Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ibrahimom Rugovom, predsjednikom Demokratske partije Kosova (DPK) Hashimom Thaqijem, čelnikom Alijanse za budućnosti Kosova (ABK) Ramushem Haradinajem i nositeljem Građanske liste Ora Vetonom Surroijem, kao i s premijerom kosovske vlade Bajramom Rexhepijem.

Premda nakon sastanaka nije bilo službenih priopćenja, DSK i ABK su prema izvorima iz tih stranaka završili pregovore u vezi s podjelom vlasti u sljedećem mandatu.

Toj mogućoj koaliciji, kako je najavljeno, pridružit će se i Albanska demokršćanska stranka i bošnjačka koalicija "Vakat". Time bi ujedno bili ispunjeni zahtjevi predstavnika Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Italije, Francuske i Njemačke na Kosovu (Kontaktna skupina) za stvaranjem stabilne i multietničke vladajuće većine u pokrajini.

Pročitajte više