Petersen traži da stranke na Kosovu postingu konsenzus o decentralizaciji

Civilni upravitelj UNa na Kosovu Soren JessenPetersen pozvao je u petak stranke na Kosovu da postignu konsenzus o decentralizaciji i upozorio na to da različita stajališta vlasti i oporbe ne smiju blokirati taj proces.

Jessen-Petersen je na konferenciji za novinare nakon sastanka s kosovskim premijerom Bajramom Kosumijem kazao i to da se istragom kriminala i korupcije moraju baviti policija i pravosuđe.

Izjava šefa UNMIK-a uslijedila je nakon odluke zastupnika oporbene Demokratske partije Kosova da bojkotiraju jučerašnju sjednicu Skupštine Kosova.

Zastupnici Demokratske partije Kosova, čiji je čelnik Hashim Thaqi, napustili su skupštinu jer nisu usvojeni njihovi prijedlozi da se raspravlja o decentralizaciji te da se formira istražno povjerenstvo koje bi ispitalo jesu li neki članovi vlade umiješani u kriminal.

Soren Jessen-Petersen rekao je da Kosovu predstoji procjena o tome jesu li dosegnuti standardi demokratskog društva koje traže Ujedinjeni narodi pa je potrebna veće odgovornost vlasti i oporbe.

Različita stajališta vlasti i oporbe o decentralizaciji neće usporiti taj proces, ali je konsenzus ipak potreban, kazao je civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen.

Na istoj konferenciji za novinare premijer Kosumi rekao je da će se vlada beskompromisno suprotstaviti organiziranom kriminalu te da će svi krivci biti izvedeni pred sud. Kosumi je kazao da je vlada spremna za raspravu o decentralizaciji u parlamentu.

(Hina) xbb ydgk

Pročitajte više