Peticija Glasa poduzetnika: Ukinite obavezne članarine komorama i srežite namete

Foto: PIXSELL/UGP

UDRUGA Glas poduzetnika danas je pokrenula peticiju kojom traže ukidanje obveznih članarina za Hrvatsku gospodarsku komoru, Hrvatsku obrtničku komoru i Hrvatsku turističku zajednicu, a traže i značajno smanjenje parafiskalnih nameta.

>> PETICIJU MOŽETE POTPISATI OVDJE

Predsjednik udruge Hrvoje Bujas na Facebooku je pojasnio što traže i zašto.

"Jedan od postulata UGP-a je jasan - manji porezi.

Stoga potpišite ovu peticiju za ukidanje obaveznih članarina HGK, HOK i TZ, te značajno smanjivanje parafiskalnih nameta, i napravimo zajedno prvi korak ka smanjivanju nebuloznih nameta, kliknite ovdje.

Od Vlade RH od samog početka tražimo značajno rasterećenje poduzetnika, obrtnika, ali i svih zaposlenika! Svi mi plaćamo hrpetinu nebuloznih nameta. Tako tražimo i smanjivanje PDV-a, značajnije smanjivanje poreza na dohodak, nultu stopu poreza na dobit koja se reinvestira nazad u tvrtku, ali i ukidanje prisilnih članarina (HGK, HOK i HTZ-u), kao i značajno smanjivanje parafiskalnih nameta, njih preko 500 (a pravi broj se zapravo niti ne zna), kojima nam godišnje otmu preko 9 milijardi kuna, nama, poduzetnicima, obrtnicima, ali i svim građanima RH", napisao je Bujas na Facebooku.

"Pustite nas da prodišemo"

"Dosta je, pustite nas dovraga da svi skupa prodišemo!

Smanjite svoje troškove, digitalizirajte birokraciju i doista postanite ono što trebate biti - efikasan javni servis!

Poslali smo dopis nadležnom ministarstvu vezan uz obavezno članstvo u HGK i samim time plaćanje prisilne članarine onima koji većinu tog novca troše na svoje plaće i benefite (a čak nitko niti ne zna kolika je plaća npr. predsjednika HGK, Luke Burilovića, spekulira se s iznosom duplo većim od premijera Plenkovića, uz sve ostale benefite - vozač, auto, dnevnice, letovi, večere, ručkovi...), ostatak na najmove, evente, skupove, "zlatne kune", putovanja, preskupe loše projekte, nekretnine...", napisao je Bujas.

"Gdje je bio HGK?"

"Nas se niti išta pita, niti se išta za nas radi. U svih svojih 30 godina (a sjećamo se vrlo dobro i Nadana Vidoševića), što je HGK napravio za poduzetnike? U zadnjih 30 g. su se samo povećali porezi, nameti, birokracija, regulacije i norme, a nedostatak prava i pravde je kroničan. Gdje je bio HGK, kad su išta tražili i zahtijevali od Vlade RH, kad su digli glas, kad su se pobunili? Nikad. Jer niti su neovisni, niti ih je ikada bila briga za mikro, male i srednje poduzetnike! Bilo je bitno samo uhljebiti sebe i svoje! Uhljebljivanje je vezivo svih parafiskalnih nameta!

Čak i kad su krenule one prve, neadekvatne mjere Vlade u ožujku, HGK i HOK su ih podržali, tek nakon što se rodila ova Inicijativa (tj. UGP), tek nakon što smo mi pokrenuli cijelu akciju "Otpis, ne odgoda", zajedno sa svima vama, nešto se počelo mijenjati.

Danas pokrećemo novu akciju, peticiju za ukidanje plaćanja prisilnih članarina HGK, HOK i TZ-u (turističkim zajednicama), te znatno smanjivanje svih parafiskalnih nameta", stoji u Bujasovoj objavi.

Peticiju je dosad potpisalo više od 3000 ljudi.

Pročitajte više