PETICIJA INTELEKTUALACA PROTIV PRODAJE KOLEKCIJE BRETON

Peticija, koju je potpisalo petstotinjak intelektualaca poput Jacquesa Derride i Michela Butora, kruži Internetom a usmjerena je protiv aukcije vrlo bogate umjetničke kolekcije Andrea Bretona koja bi se trebala održati u travnju u Parizu.

´Mirno spavajte, časni ljudi! Mi u Francuskoj nemamo dovoljno novaca za osnivanje muzeja Andre Breton. I dalje ćemo o njemu govoriti kao o ´ocu nadrealizma´ kao da se u Ulici Fontaine ništa nije dogodilo. (...) Reći ćemo samo da izražavamo svoje gađenje, revolt i duboku bol´, kaže se u tekstu uz peticiju koja se nalazi na književnoj Internet stranici remue.net.

U tekstu se dalje navodi da su reagirali samo američki pisci dok istodobno kupci iste nacionalnosti daju ponude za stan Andrea Bretona te da se takvo što ne može dopustiti.

Peticiju su, između ostalih, potpisali Michel Butor, Jacques Derrida te mnogi nastavnici i knjižničari.

´Za sada se ne zna tko odgovara za tu peticiju. Ljudi samo prosvjeduju dok se ne donese odluka o tome što dalje učiniti´, ogradio se pisac Francois Bon, predsjednik Udruge remue.net o čijim je stranicama riječ.

Javnu prodaju odlučile su organizirati kći i unuka Andrea Bretona zbog nemogućnosti da u cijelosti očuvaju nacionalnu baštinu te zbog nemara nadležnih tijela da podrže stvaranje Nadrealističke zaklade u Parizu.

Prodaja je nazvana ´Andre Breton, 42 rue Fontaine´, gdje je vođa nadrealističkog pravca (1896.-1966.) živio od 1922. do smrti.

Kolekcija je procijenjena na 30 milijuna eura te sadrži 4100 izložaka i to uglavnom slika.

Pročitajte više