Petir: Oko ponude "Mečelja" vlada nerealna euforija

SABORSKA zastupnica HSS-a Marijana Petir izjavila je danas da oko namjere ruske firme Mečelj da kupi Željezaru Sisak "vlada nerealna euforija i da pojedinci pokušavaju politički profitirati na tom aranžmanu".

Petir je rekla da je inicirala razgovore predstavnika željezarinih sindikata sa saborskim zastupnicima iz Sisačko-moslavačke županije, stečajnim upraviteljem Ilijom Marićem i predstavnicima Vlade, te da je posredovala u organiziranju sastanaka o Željezari u Vladinom uredu za socijalno partnerstvo.

Na sinoćnjem sastanku u Uredu za socijalno partnerstvo, Petir je, kako je rekla, zatražila da se, uz pregovore s predstavnicima ruskog ´Mečelja´, nastave razgovori i s ostalim ponuđačima za kupnju Željezare: slovačkom ´Podbrezovom´, švicarskim ´Dufercom´, austrijskim ´Olmaxom´ i talijanskom ´Zinchitaliom´.

´Zatražila sam da se u pregovorima sa zainteresiranim ponuđačima traže jače socijalne klauzule i jamstva´, rekla je Petir Hini. Napomenula je da je važno zadržati dobre pregovaračke pozicije sa svim ponuđačima, a za radnike osigurati socijalnu klauzulu koja će im, uz zaposlenje i redovne plaće, osigurati i stručno usavršavanje kako bi znali raditi u moderniziranoj tvornici.

Stečajni upravitelj Ilija Marić danas je izjavio da Grad Sisak nije udovoljio zamolbi stečajne uprave za posudbu tri i pol milijuna kuna za isplatu minimalnih plaća radnicima Željezare i Remont Capraga za prosinac prošle godine. ´Odgovoreno nam je da Grad Sisak trenutno nema raspoloživih sredstava za pozajmicu´, izjavio je Marić, najavivši da će sutra održati više razgovora u kojima će se nastojati namaknuti sredstva za isplatu minimalaca za prosinac.

Pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Siska i predsjednik Odbora vjerovnika Željezare Sisak u stečaju Damir Borić izjavio je da bi davanje pozajmice Željezari dovelo u pitanje isplatu plaća zaposlenima u gradskoj upravi i gradskim ustanovama, zbog čega, unatoč postojanju dobre volje za pomoći, nisu mogli udovoljiti zamolbi stečajne uprave.

Pročitajte više