Petogodišnji dječak protonskom terapijom izliječen od tumora na mozgu

JESU li američki znanstvenici napokon pronašli lijek za rak? Razloga za optimizam zasad imaju dosta. Petogodišnji britanski dječak Alex Barnes kojeg je tumor na mozgu bio osudio na smrt, podvrgnut je revolucionarnoj protonskoj terapiji u klinici na Floridi kojom su uništene sve zloćudne stanice u njegovom organizmu.

"Cijela naša obitelj je oduševljena, slavimo i veselimo se. Mislim da je i Alex shvatio kako više neće morati ići u bolnicu i da je vrlo sretan zbog toga. Jedino ga muči što se mora vratiti u školu. Svima sam zahvalna na pomoći i potpori, kako financijskoj tako i emotivnoj", rekla je za BBC majka petogodišnjeg dječaka Roz Barnes nakon što se terapija za koju je platila 40.000 funti pokazala uspješnom.

Protonska se terapija, naime, u Velikoj Britaniji ne izvodi već je oboljelima od tumora dostupno samo liječenje rendgenskim zrakama kod kojeg postoji rizik od oštećenja na mozgu. Protonsko zračenje kojem je Alex podvrgnut je, s druge strane, izrazito precizno, što je u njegovom slučaju i dokazano. Najnovije pretrage pokazale su da je protonska terapija "ubila" sve štetne stanice bez ikakvih nuspojava za zdravo tkivo.

Iako je protonska terapija prvi put primijenjena prije više od 40 godina, te je njome u međuvremenu liječeno oko 40 tisuća pacijenata, o njoj se i dalje govori kao eksperimentalnoj. Razlozi zato prvenstveno su financijske prirode; protonska terapija izuzetno je skupa i većini ljudi nedostižna, a pozamašna sredstva potrebna su i za nova istraživanja na tom polju.

J.C.
Foto: Daily Mail

Pročitajte više