Petrov otkrio prve poteze nove Vlade

Foto: Hina

BOŽO Petrov u razgovoru za N1 televiziju otkrio je prve poteze nove Vlade. Već idući petak, odmah po izglasavnju saborske većine, trebalo bi se raspravljati o Mostovih sedam zahtjeva, a koji su bili uvjet za ulazak u pregovore. Petrov je otkrio da dva od sedam uvjeta neće biti izglasana idući petak. Rekao je i da će Most imati najmanje 15 zastupnika u svom klubu, ali nije želio otkriti koje je petnaesto ime.

"Mi u ovom trenutku razgovaramo sa još nekim zastupnicima, Klub zastupnika Mosta će imati najmanje 15 zastupnika. Nama je bitno da imamo minimalno 15 članova da možemo davati prijedloge zakona.

U samim pregovorima sa HDZ-om dogovorili smo se da će biti onaj mehanizam, postoji sedam jamstava koje smo tražili prije izbora. Nakon izbora smo se usuglasili oko samog programa, idući tjedan ćemo neke stvari glancati. Kad se konstituira Sabor ide izglasavanje zakona koje smo tražili, bit će izglasani svi prijedlozi osim isključivog gospodarskog pojasa jer smo dali mogućnost da se to napravi u dužem terminu. Ali ide se u gospodarski pojas. I smanjenje pretplate HRT-a ćemo odgoditi na neko duže vrijem. Ono što je bitno, ide promjena Ovršnog zakona. Također, tu su i drugi prijedlozi zakona, vezano za nedolaske na saborske sjednice. Nije stvar kažnjavanja, ja bih volio da ljudi znaju da poštuju posao i da snose odgovornost. Kaznena djela više se neće tolerirati, ni na lokalnoj ni na državnoj razini. Prije formiranja vlade dogodit će se i izmjena zakona o HNB-u. Željeli smo postići da državna revizija ima pravo uvida u poslovanje HNB-a, to imaju sve druge članice EU. Državna će revizija imati pravo uvida, tu nema govora o promjeni monetarne politike. Jako je bitno da svi građani koji su porezni obveznici znaju kako se troši njihov novac", rekao je Petrov.

Most je, a to je potvrdio i Plenković, dobio i četiri ministarstva. Uvjet je da jedan od ministara bude i potpredsjednik Vlade. U javnosti se spekulira o dva imena: Ivana Kovačića i Vlahe Orepića.

Petrov nije želio ništa otkriti o tome tko će biti Mostov predsjednik Vlade.

Pročitajte više