Picula: Gospodarstvo važan argument Hrvatske kandidature za EU

HRVATSKO gospodarstvo jedan je od najkvalitetnijih argumenata Hrvatske u kandidaturi za priključenje Europskoj uniji, a skorašnja prezentacija u Bruxellesu trebala bi dužnosnike EU bolje upoznati s gospodarskim potencijalom Hrvatske, rekao je u srijedu u Zagrebu ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Ministarstvo vanjskih poslova organizira posjet skupine vodećih hrvatskih gospodarstvenika 28. i 29. listopada Bruxellesu gdje bi se trebali sastati s dužnosnicima Europske komisije, poglavito s europskim povjerenikom za vanjske odnose Chrisom Pattenom, te s povjerenikom za proširenje Guenterom Verheugenom i održati prezentaciju o stanju hrvatskog gospodarstva.

"Unatoč ratu i tranziciji, hrvatsko gospodarstvo počelo je pokazivati rezultate koji Hrvatsku čine ravnopravnom nizu zemalja koje će sljedeće godine postati članicama EU", rekao je Picula na konferenciji za tisak održanoj povodom posjeta Bruxellesu.

"Gospodarstvo je jedan od ključnih argumenata koje Hrvatska ima u svojoj ambiciji da dobije pozitivan odgovor na molbu za članstvo u EU", kazao je Picula.

"Ovim posjetom želimo utvrditi percepciju Hrvatske kao zemlje koja se gospodarski mijenja već niz godina", kazao je nadalje istaknuvši da će sastanak s Pattenom biti "prilika da naše gospodarstvo uvrstimo u argumente za kandidaturu".

"Vjerujem da će stanje našeg gospodarstva, te naši makroekonomski pokazatelji biti važan kriterij za članstvo", rekao je Picula.

Ipak će "presudni biti politički kriteriji", dodao je ministar.

Picula je isto tako kazao da je sada pravi trenutak za ovakvo predstavljanje hrvatskog gospodarstva u Bruxellesu budući da je razdoblje do proljeća iduće godine ključno za dobivanje pozitivnog mišljenja (avisa) Europske komisije na formalni zahtjev Hrvatske za priključenje EU, koji je podnesen u proljeće ove godine.

"Ovaj period je ključan za našu ambiciju da se priključimo EU u sljedećem valu, koji bi se trebao dogoditi do 2010. godine", rekao je Picula.

Predsjednik uprave HT-a i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić, koji će također sudjelovati na prezentaciji, kazao je da je Hrvatska kroz gospodarstvo već u velikoj mjeri integrirana u Europsku uniju.

"Naš daljnji razvoj ovisi o prihvaćanju standarda Europske unije, koje moramo primjeniti u našem specifičnom interesu", rekao je Mudrinić.

"Cilj ovog posjeta je rekalibrirati Bruxelles u odnosu na Hrvatsku. Uvjereni smo da su hrvatski gospodarski potencijali puno veći nego što je to percepcija Europske unije", dodao je Mudrinić.

Osim Picule i Mudrinića, u Bruxellesu će hrvatsko gospodarstvo predstavljati predsjednik uprave Plive Željko Čović, potpredsjednica uprave Agrokora Ljerka Puljić, te predsjednici uprave Podravke Darko Marinac, Ericssona Nikole Tesle Ake Enell, Eurocabela Ernest Tolj i Atlantic grupe Emil Tedeschi.

O gospodarskoj situaciji, monetarnoj politici i financijskom sustavu govorit će zamjenik guvernera Narodne banke Hrvatske Boris Vujčić.

Gospodarstvenici bi članovima Europske komisije trebali predstaviti opće karakteristike hrvatskog gospodarstva i na primjerima pokazati komparativne prednosti Hrvatske i njezinu ulogu u regiji."

Pročitajte više