Picula susretom s Ashdownom započeo posjet BiH

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula izjavio je u utorak u Sarajevu kako će tijekom dvodnevnog radnog posjeta Bosni i Hercegovini detaljno izvijestiti dužnosnike te zemlje o aplikaciji Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji te dodao kako će to istodobno biti prilika za temeljitu analizu bilateralnih odnosa dvije zemlje.

Po dolasku u Sarajevu ministra Piculu prvi je primio Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown koji je s hrvatskim šefom diplomacije razgovarao o ambicijama za priključenje EU te o ulozi što je Hrvatska ima u mirovnom procesu u BiH.

´Prenio sam (ministru Piculi) zahvalnost hrvatskoj Vladi za iznimno konstruktivan pristup pitanjima u BiH´, kazao je novinarima nakon ovog susreta Ashdown.

On je također kazao kako je s ministrom Piculom posebice razgovarao o mjerama za priključenje Hrvatske EU te o infrastrukturnim projektima i regionalnoj suradnji.

Ministar Picula ovom je prigodom istaknuo kako molba Hrvatske za primanje u EU ima regionalnu važnost, posebice kada je riječ o statusu zemalja kao što je BiH.

´Hrvatska i BiH dio su istoga procesa koji treba voditi punopravnom članstvu u EU´, kazao je novinarima Picula dodavši kako je sada došlo vrijeme za nove oblike suradnje jer je EU primanjem Slovenije i Mađarske u svoje članstvo praktično stigla u ovu regiju.

Komentirajući trenutačno stanje u odnosima između Hrvatske i BiH, Picula je podsjetio na činjenicu da su dvije zemlje do sada potpisale sedamdesetak različitih sporazuma.

´To je ujedno jamstvo da će i preostala neriješena pitanja biti riješena´, kazao je šef hrvatske diplomacije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Picula je potvrdio kako Hrvatska ostaje zainteresirana za priključenje na paneuropske prometne koridore, uključujući i onaj C5 koji bi povezivao Budimpeštu i Ploče preko BiH.

Ministar Picula službene razgovore s bosanskohercegovačkim dužnosnciima započinje u srijedu ujutro susretom s ministrom vanjskih poslova BiH Mladenom Ivanićem.

Programom posjeta predviđen je i njegov susret s članovima Predsjedništva BiH te predsjedateljem Vijeća ministara Adnanom Terzićem.

Očekuje se kako će ministri Picula i Ivanić potpisati Ugovor o pograničnom prometu između dvije zemlje te Aneks ugovora o zajedničkim lokacijama na graničnim prijelazima kod Metkovića i Neuma.

Pročitajte više