PICULA U PORTU O USPJEŠNOM RJEŠAVANJU PITANJA PREVLAKE

Važno je da ovu godinu završavamo uspješnim rješavanjem jednog vanjskopolitičkog pitanja, pitanja Prevlake, koje je dosta opterećivalo ne samo bilateralne odnose RH i SRJ već i odnose u regiji, ocijenio je u petak hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula uoči odlaska iz Porta gdje je sudjelovao u radu Ministarske konferencije OESSa.

´Nakon što se jugoslavenska vlada danas konačno usuglasila oko teksta Protokola o privremenom režimu uz južnu granicu, stvoreni su svi uvjeti da se on i potpiše. Još nam preostaje dogovoriti samo mjesto potpisivanja između nekoliko prijedloga a ne vjerujem da će to predstavljati iole ozbiljniji problem´, rekao je Picula hrvatskim novinarima koji prate konferenciju u Portu.

´Sad treba vidjeti koliko će protokol, koji je doista složen, biti brzo provediv ali vjerujem da će sve institucije koje su pomogle pri njegovu postizanju biti na razini zadatka i pri njegovoj provedbi´, kazao je Picula.

Ministar Picula se za jednodnevnog boravka u Portu bilateralno sastao s jugoslavenskim kolegom Goranom Svilanovićem s kojim je u zajedničkoj izjavi i potvrdio uspješan završetak pregovora o Prevlaci, ali i s norveškim i švicarskim kolegama te s državnim tajnikom u MVP Njemačke Hansom Martinom Buryjem.

Razgovor s Buryijem bio je, kako je ocijenio Picula, svojevrsni nastavak nedavnih razgovora u Berlinu s ministrom Joschkom Fischerom. U njemu je, kako je rekao, pokušao ´otići korak dalje´, informirajući sugovornika o onome što hrvatska Vlada planira poduzeti idućih nekoliko mjeseci kako bi osnažila izglede za prihvaćanje svoje kandidature za članstvo u EU.

´Ako mi svoj dio posla obavimo Njemačka svakako ostaje u krugu onih zemalja na čiju podršku ozbiljno računamo´, rekao je Picula.

S norveškin ministrom vanjskih poslova Janom Petersenom Picula je razgovarao o NATO-u i izvijestio ga o planovima Hrvatske u razdoblju poslije Praškog summita, osobito glede potrebe za regionalnom suradnjom i u sklopu toga namjere Hrvatske da s Albanijom i Makedonijom, zemljama koje u Pragu nisu pozvane u članstvo NATO-a, razvije jedan vid suradnje.

Susret sa švicarskim ministrom vanjskih poslova Josephom Deissom Picula je iskoristio kako bi mu čestitao na ulasku Švicarske u UN

´što je jedan od dokaza da čak i zemlje koje su tradicionalni simbol neutralnosti s vrmenom ipak prihvaćaju nove obveze i pristupaju multilateralnim organizacijama u kojima ih ostvaruju´.

Što se tiče govora na Ministarskoj konferenciji OESS-a, Picula je rekao kako je u njemu istaknuo spremnost Hrvatske na doprinos globalnom, ali i regionalnom sustavu sigurnosti.

´Sukladno svojim mogućnostima, a prije svega politikom suradnje, vjerujem da malo-pomalo spuštamo razinu napetosti u regiji, što je pretpostavka bolje gospodarske suradnje i dalje stabilizacije odnosa u ovom još uvijek nesigurnom i nekonsolidiranom dijelu Europe´, rekao je Picula hrvatskim novinarima u Portu neposredno prije odlaska za Zagreb.

Pročitajte više