Pijani vozači unatoč drastičnim kaznama haraju hrvatskim cestama

IAKO je Hrvatska najavila uvođenje drastičnih kazni za prometne prekršaje, one pijanim vozačima ne znače apsolutno ništa te i dalje haraju hrvatskim cestama. Stupce crne kronike najčešće pune vijesti s onima koji su napuhali daleko više od 1,5 promila, no državna blagajna se najlakše puni kažnjavajući one koji su popili do 0,5.

Ukoliko nakon čašice napušete samo 0,1 promila, policijskom službeniku koji vas je zaustavio iskeširati će te 690 kuna, a narednih šest sati nećete smjeti upravljati automobilom. Istovremeno, oni koji su popili daleko više, nesmetano izazivaju prometne nesreće.

"To nije stvar policije nego sudstva"

Komentar ovakvog alarmantnog stanja u prometu potražili smo u MUP-u, no Krunoslav Borovec nam je rekao kako "odgovore tražimo na krivom mjestu". Najavljeni novi zakon i predviđene kazne nije želio komentirati, a na upit što bi policija trebala preventivno poduzeti, rekao je kako "policija preventivu već provodi kontrolama vozača". Očito, ne dovoljno.

Tragedije poput jučerašnje u Sesvetama, koju je izazvao pijani vozač kojemu je već oduzeta vozačka, prokomentirao je riječima: "To nije stvar policije nego sudstva" te dodao kako sudionici takvih nesreća više ne čine prekršaj koji sankcionira policija, već sud koji za takvo kazneno djelo najčešće određuje zatvorsku kaznu.

Pijan BMW-om prešao u suprotnu traku

Sinoć oko 21.30 sati je u Sikirevcima došlo do sudara BMW-a i Golfa. Vozač BMW-a, 45-godišnji T. M. je pod utjecajem alkohola (1,84 promila), automobilom prešao u suprotnu traku te se ondje sudario s Golfom bosanskohercegovačkih oznaka, kojim je upravljao 20-godišnji L. K.

Od siline udarca BMW je završio na travnatoj površini, a Golf u obližnjem odvodnom kanalu. Ozlijeđeni T. M. je nakon pružene mu liječničke pomoći zadržan u bolnici na daljnjem liječenju.

Mercedesom "pokupio" reklamni pano i prometni znak

Jučer oko 21 sat je u Slavonskom Brodu pijani (2,52 promila) 31-godišnji vozač D. P. Mercedesom zahvatio travnatu površinu uz cestu, a potom je "pokupio" reklamni pano i prometni znak. Automobil se potom, nakon prevrtanja, zaustavio na livadi uz cestu. Srećom, nitko nije ozlijeđen.

Pijan pregazio majku s djetetom

Od prometnih nesreća koje su tijekom jučerašnjeg dana izazvali pijani vozači najstravičnija je ona koja se dogodila kod Sesveta, gdje je pijani 41-godišnji Ivica M. (3,08 promila) udario u 29-godišnju Maru J. i njenu petogodišnju kćer Leonardu, a potom ih i pregazio. Djevojčica je na mjestu preminula, a njena teško ozlijeđena majka se nalazi u bolnici.

I.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više