Pilot Selak: Apsurd je letjeti helikopterom u vrijeme kada inače stižu ruske rakete

Foto: Epa;Goran Stanzl/PIXSELL

JUTROS nešto iza osam sati u Brovariju, mjestu nedaleko od Kijeva, srušio se helikopter ukrajinske državne službe, pri čemu je poginulo vodstvo ministarstva unutarnjih poslova: ministar Denis Monastirski, njegov prvi zamjenik Jevgen Jenin i državni tajnik ministarstva Jurij Lubkovič.

Uz njih je smrtno stradalo još 13 ljudi, a 24 ih je ozlijeđeno, uključujući 11-ero djece. Naime, helikopter se srušio pored dječjeg vrtića. Ova je vijest snažno odjeknula u javnosti koju zanima je li uzrok nesreće bio tehnički kvar na helikopteru ili je posljedica sabotaže ili ruskog napada.

>> U padu helikoptera poginuo cijeli vrh MUP-a Ukrajine, djeca... Stiže sve više detalja

"Za sada možemo samo nagađati"

O tome smo razgovarali s Ivanom Selakom, umirovljenim pilotom i brigadirom kojeg se smatra jednim od najiskusnijih borbenih pilota u RH. Selak nam je kazao da postoji nekoliko vjerojatnih uzroka pada, ali i naglasio da mu nije jasno kako ukrajinski helikopter, koji uz to još prevozi visoke državne dužnosnike, u to vrijeme prelijeće nad glavnim gradom zemlje koja je već gotovo godinu dana pod svakodnevnim napadima. 

Kaže da se za sada može samo nagađati što se dogodilo. Prema slikama koje je vidio, istaknuo je da su vremenski uvjeti bili vrlo loši te da je sumaglica vjerojatno uzrokovala lošu vidljivost.

Ivan Selak/Foto:Fah

"U takvim urbanim područjima helikopteri nemaju izbor, moraju letjeti vrlo nisko, a tada su velike mogućnosti da se nešto zakači, poput dalekovoda, stupova, drveća ili čak zgrade. Po meni je veća vjerojatnost da ih je skinuo netko njihov jer nije znao o čijem se helikopteru radi. Kako da oni znaju da se ne radi o protivnicima? Zar su zaista očekivali da netko na zračnom topu ili kalašnjikovu neće povući prst i onda se pitati što je srušio. Nije to prvi put, tako su rušeni i brojni drugi avioni", rekao je.

"Ne razumijem tu logiku da nekome padne na pamet letjeti iznad grada po kojem se najviše tuče"

Dodaje da je drugi mogući uzrok pada helikoptera prijateljska vatra, odnosno da je ukrajinski helikopter srušila ukrajinska protuzračna obrana. Istaknuo je da je takvih primjera bilo mnogo, poput ruskih helikoptera K-52 koje su srušili Rusi u Ukrajini. Kazao je i da je moguće da je došlo do tehničkog kvara na helikopteru.

Ono što ga najviše u cijelom nemilom događaju intrigira je činjenica da se helikopterom letjelo kod glavnog grada Ukrajine, i to u vrijeme kad u pravilu dolijeću ruske rakete. Kaže da mu je nevjerojatno da se netko tada usudio letjeti helikopterom.

"Meni je to apsurd i ne razumijem čija je to ideja. Mogli su ići autom. Nema veze čiji je helikopter, ali za helikopter koji leti unutar zračnog prostora koji je najviše branjen i napadan vjerojatnost da će tamo letjeti i proći čitav, i još s tako sporom letjelicom, gotovo je nemoguća. Što ćeš čuvati ako ne glavni grad i sad se netko unutar grada usudi letjeti?", zapitao se Selak.

Screenshot: Telegraph

"Ako je išta u Ukrajini čuvano od napada iz zraka, raketa i dronova, onda je to Kijev. I sad tamo netko ide letjeti helikopterom, i to još visoki dužnosnici. Nemoguće je urediti da u tom trenutku ne radi sva protuzračna obrana.

Ne možete ni u uređenom sustavu protuzračne obrane sustav urediti tako da sva protuzračna obrana u tom trenutku zna da u njihovom zračnom prostoru leti njihov helikopter. Svi segmenti to sigurno neće znati. Ako si već obavijestio raketne sustave koji štite Kijev, onda nisi obavijestio one koji imaju MPADS rakete (protuavionski raketni sustavi lansirani sa zemlje, ali s ramena).

Da ne govorim da je mogao biti srušen kalašnjikovom. Kijev se svaki dan tuče iz zraka. Ne razumijem tu logiku da nekome padne na pamet letjeti iznad grada po kojem se najviše tuče. Je li to nekakva igra, ne znam, ali je sigurno glupost", kaže.

Selak smatra da je mala vjerojatnost da su ga srušili Rusi

Također nam je kazao da je po njemu najmanja vjerojatnost da su ga srušili Rusi.

"Pročitao sam da se spominju ruski raketni sustavi S400, koji su derivacija sustava S300, i da je lansiran neki iz Bjelorusije. To je teoretski moguće, ali je u ovom slučaju praktički nemoguće. Otkriti helikopter koji je baš u tom trenutku iznad grada i ne uputiti raketu je malo vjerojatno iako bi Rusi bili sretni da su to postigli.

Mjesto pada nalazi se vrlo blizu Kijevu, i još s istočne strane odakle im dolaze sve nevolje. Pretpostavljam da je netko bio brz i precizan na okidaču. Neki zagriženi borac s kalašnjikovom mogao je u tom trenutku vidjeti helikopter koji prelijeće preko naseljenog područja i skinuti ga.

Ono što leti u zraku je cilj. Prvo ga srušiš, a onda se pitaš čiji je. To je rat. Ne bih ulazio o to radi li se o sabotaži, ali ovo što sam naveo su vjerojatni uzroci pada", zaključuje.

Radi se o transportnom helikopteru EC-225 Službe za hitne situacije, koji se redovito koristi za prevoženje osoblja na krizna mjesta i za hitne situacije, a dužnosnici su bili na putu za istočni grad Harkiv.

Pročitajte više