PILULA SMANJUJE RIZIK OD SRČANIH BOLESTI NAKON MENOPAUZE

Kontracepcijska hormonska pilula smanjuje rizik od srčanih bolesti u žena nakon menopauze, ne povećavajući rizik od raka dojke, tvrdi se u istraživanju koje je financirala američka savezna vlada i kojega su rezultati objavljeni ovog tjedna.

Ranije istraživanje koje je naručio Nacionalni institut za zdravlje, a objavljeno je 2002., pokazalo je da hormonski lijekovi na bazi estrogena koji se propisuju ženama nakon menopauze povećavaju rizik od raka dojke i od kardiovaskularnih tegoba, zbog čega milijuni žena u svijetu odustaju od te terapije.

Prema najnovijem istraživanju koje se provodi od 1991., kontracepcijska pilula - spoj estrogena i progestativa - omogućila je da se smanji rizik od srčanog udara, povišenog kolesterola i povišenog krvnog tlaka kod 67.000 zdravih žena u menopauzi.

Ovisno o vrsti primijenjenih hormona i o godinama života kada se uzimaju, pilule mogu biti korisne u jednom, a štetne u drugom životnom razdoblju, ističu istraživači.

Rezultati istraživanja, koje je dosad najveće o posljedicama uzimanja kontracepcijskih pilula, objavljeni su u srijedu u Američkoj udruzi za reproduktivnu medicinu koja je u Philadephiji održala svoju godišnju sjednicu.

(Hina) xvrad ymaš

Pročitajte više