Pirotehničari prosvjedovali zbog zapošljavanja stranaca na poslovima razminiravanja

U MJESTU Medari kod Nove Gradiške, okupilo se 200-tinjak pirotehničara iz cijele države kako bi prosvjedom ukazali na nezakonita zapošljavanja stranaca u humanitarnom razminiranju.

Prosvjed su organizirali Sindikat humanitarnog razminiranja, Sindikat zaposlenih na humanitarnom razminiranju i Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja. Od Vlade traže da zaustavi nezakonito zapošljavanje stranaca na poslovima humanitarnog razminiranja sve dok se po uvjetima za dobivanje posla ne izjednače s domaćim pirotehničarima.

Predsjednik Sindikata humanitarnog razminiranja Igor Vukorepa smatra da je problem u tome što strani državljani zaposleni u razminiranju ne moraju prolaziti isto što i hrvatski pirotehničari; od liječničkog pregleda u Zagrebu do provjere znanja na policijskoj akademiji.

"Pirotehničari iz BiH nemaju istu obuku kao i pirotehničari u Hrvatskoj"

Vukorepa je rekao da su pirotehničari iz Bosne i Hercegovine donijele neke potvrde da njihov nastavni program odgovara hrvatskom.

"Međutim, mi ne znamo je li to točno, a poznato nam je da njihova izobrazba za deminera traje sedam dana, a naša dva mjeseca. Zato tražimo da se prekine zapošljavanje stranaca na poslovima humanitarnog razminiranja jer novca manjka i za naše mogućnosti", kaže Vukorepa.

"Sad je naših 50 ljudi doma bez posla, a 48 stranaca je dobilo potvrde na osnovi kojih mogu obavljati razminiranje. Znači, za njih ima posla, a za nas nema", rekao je Vukorepa.

Pirotehničari su Vladi dali rok od tjedan dana da riješi to pitanje, inače će prosvjede nastaviti u Zagrebu.

J.Da.

Pročitajte više