Pirovčani protiv zabrane ribolova u svom Zaljevu

OPĆINA Pirovac i ribarske udruge s tog područja zahtijevaju da se ukine zabrana ribolova u dijelu Pirovačkog zaljeva, što je na snagu stupila 25. listopada donošenjem Pravilnika o posebnim staništima riba i drugih morskih organizama.

Zahtjev je iznesen danas na konferenciji za novinare, koju su u Pirovcu sazvali općinski načelnik Ante Šparica te predstavnici dopunskih ribara i športskih ribolovaca s pirovačkog područja Zdravko Vlahov i Marko Kukrić.

Pravilnik o zabrani ribolova u Pirovačkom zaljevu u širini od pet kilometara od Prosike do dna uvale Makirine donijelo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva kako bi se, navodi se u obrazloženju, "zaštitila riba i drugi morski organizmi, s obzirom na to da je riječ o mrijestilištu ribe".

Pirovčani smatraju da to nije opravdano te da nema stručnih studija i statističkih podataka o količini do sada ulovljene ribe, koji bi upućivali na to da treba zabraniti ribolov upravo u tom dijelu Pirovačkog zaljeva.

Općinski načelnik traži žuran sastanak s Ivanom Katavićem, pomoćnikom ministra za ribarstvo, i obrazloženje odluke o zabrani ribarenja, s donošenjem koje nitko u općinskoj upravi nije, kazao je, bio obaviješten. Naglasio je kao će pirovačka općina i ribarske udruge zahtijevati da se ukine zabrana i omogući ribolov dopunskim i športskim ribolovcima, ali i strog nadzor bacanja mreža i lova na školjke, što, kako se kaže, uistinu ugrožava taj dio Pirovačkog zaljeva.

Pirovac ima oko 2000 stanovnika i većina se bavi ribolovom kao jedinim ili dopunskim zanimanjem. Čak 80 posto pirovačkih ribara, rečeno je, ima brodice manje od 4,5 metra, pa ne mogu ploviti izvan utvrđena pojasa zabrane. S obzirom na to da je na taj način, kako su ustvrdili, ugrožena egzistencija većine stanovništva tog mjesta u zapadnom dijelu Šibensko-kninske županije, općinski čelnici vjeruju da će Ministarstvo poljoprivrede prihvatiti njihove zahtjeve

Pročitajte više