Pismo Brešana Novom sindikatu u vezi stanja u Zagreb filmu

DIREKTOR Zagreb filma Vinko Brešan uputio je danas otvoreno pismo čelniku Novog sindikata Mariju Ivekoviću jer je Novi sindikat za svojega sindikalnog povjerenika u Zagreb filmu postavio Damira Beloševića, drugog direktora kojeg je na čelo Zagreb filma postavila njegova stranka (HNS).

Brešan u pismu ističe kako se boji da politika koja je vladala Zagreb filmom želi opet vladati, na štetu nove programske orijentacije profiliranja te kuće i postavljanja autora u središte djelovanja.

Brešan navodi da u toj kući trenutno postoje dva direktora, a Beloševića je imenovao bivši predsjednik Nadzornog odbora Zagreb filma Boris Blažeković, visokopozicionirani član HNS-a, ali bez znanja Grada Zagreba.

Brešana je na mjesto direktora na četiri godine postavio novi Nadzorni odbor, na čelu s Duškom Ljuštinom, direktorom Satiričkog kazališta Kerempuh.

Brešan u otvorenom pismu traži da pregovore s vlasnikom o Beloševiću izravno vodi Novi sindikat, koji ga je postavio za sindikalnog povjerenika.

"Očito je položaj Beloševića uvjetovan političkim odnosima stranaka u Zagrebu. Inzistiram da pregovore o njemu vodi Novi sindikat jer ne dopuštam da se politička nadmudrivanja HNS-a s SDP-om ili obrnuto odvijaju preko Zagreb filma na štetu autora i filma općenito", kaže Brešan.

Brešan napominje da se Novi sindikat također izjasnio protiv nove programske orijentacije Zagreb filma, za razliku od Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, koji također djeluje u toj kući.

"Dopuštam mogućnost da je skladno djelovanje stare politike koja je vladala Zagreb filmom i djelovanje Novog sindikata sasvim slučajno i da vi nikad ne bi dopustili instrumentaliziranje u korist neke političke grupacije", kaže Brešan u otvorenom pismu Novom sindikatu.

Pročitajte više