PREDSJEDNIČKI IZBORI

Pitali smo 12 političara iz raznih stranaka što bi Milanović prvo trebao učiniti

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

ZORAN Milanović izabran je za novog predsjednika Hrvatske, a tu bi dužnost trebao preuzeti sredinom veljače, kad se očekuje njegova inauguracija. Pitali smo pripadnike i čelnike brojnih stranaka što očekuju od njega i koji bi prvi potez trebao povući, a zanimalo nas je i što misle u koju bi zemlju trebao otići u prvi predsjednički posjet. Najviše ih se odlučilo za Sloveniju, dok su neki spominjali Dansku, Mađarsku, Njemačku, Francusku i zemlje BRICS-a, a u svojim su nam odgovorima obrazložili zašto bi trebao posjetiti upravo zemlju koju su naveli.

Što očekujete od Milanovića?

Irena Petrijevčanin Vuksanović, HDZ
Očekujem da bude u skladu s onim što je govorio u kampanji i da se drži onih poruka koje je poslao tijekom predizborne kampanje.

Fred Matić, SDP
Očekujem da ispuni sve što je najavio, nije puno obećavao, a i to je obećanje jer smo od Kolinde čuli puno obećanja pa na kraju ništa od toga. Očekujem da postupi u skladu sa svojim predizbornim sloganom. Nažalost, u zadnjih 30 godina najveći kompliment je kad si normalan. Siguran sam da će on upristojiti zemlju. To smo i napravili u mandatu njegove vlade. Iako je bila teška ekonomska situacija, bilo je važno da smo zemlju poveli prema pristojnoj europskoj zemlji, no onda su došli šatoraši i plinske boce. Neće mu biti lako, svi bismo mu trebali biti na pomoći. Vidi se da je sazrio, vidjelo se to i u sučeljavanjima i ja ga volim radi njegova karaktera. Uspio ga je usmjeriti u pozitivnom smjeru.

Anka Mrak Taritaš, GLAS
Očekujem da će početi dobro pripremljen i raditi korak po korak, bez ludosti iz mandata dosadašnje predsjednice. Uvjerena sam da će pokazati da je pobijedio prvenstveno zato što je bio najbolji kandidat i da će tako i obavljati dužnost predsjednika. Hrvatskoj treba povratak ozbiljnosti, znanja, stava, odlučnosti i dostojanstva u vrh politike i ovo je važan prvi korak.

Ivan Pernar, Stranka Ivana Pernara
Očekujem da radi ono što je napravio tijekom 4 godine mandata kao premijer, to znači za državu ništa dobro i korisno.

Dalija Orešković, Start
Očekujem da će ostati dosljedan predizbornim obećanjima i dati vjetar u leđa borbi protiv korupcije.

Božo Petrov, Most
Očekujem da ispuni obećanje iz izborne noći i bude predsjednik svih hrvatskih građana.

Milorad Batinić, HNS
Ono što je i najavio u izbornoj noći, očekujem da obnaša svoju dužnost temelju ovlasti i zakona. Da bude uključiv, kohezivni faktor, što mu je osnovna funkcija.

Marijana Puljak, Pametno
Čestitamo Zoranu Milanoviću na izboru za predsjednika RH. Ne treba imati nerealna očekivanja. Hrvatskoj su promjene potrebne na razinama koje su puno dublje od onoga na što predsjednik države u okviru svoje funkcije može utjecati. Međutim, iz svoje pozicije predsjednik može poticati rasprave o tome gdje je Hrvatska danas, a gdje želi biti za 20-ak godina i iskoristiti svoj utjecaj da značajno doprinese zaokretu prema budućnosti. Nažalost, gospodin Milanović se nije udostojio niti napisati program za ove izbore, već imamo samo njegova usmeno izrečena obećanja. Kao što znamo, obećanja političara koji su do sada vodili našu zemlju ništa ne znače. Preostaje nam samo živjeti u nadi da će ipak neka od svojih usmenih obećanja zaista i održati, kao na primjer borbu protiv korupcije, poticanje na različitost i jednakost svih građana, te da će napraviti zaokret, makar i mali, prema otvorenoj i modernoj zemlji.

Darinko Kosor, HSLS
Očekujem da bude predsjednik svih građana Hrvatske i radi na smanjenju podjela u društvu.

Krešo Beljak, HSS
Očekujem da ostane kakav je uvijek bio i da se ne mijenja.

Silvano Hrelja, HSU
Očekujem smirenost, da će se držati svega što je izjavio i da će raditi na izgradnji društva, zajedništva, tolerancije i solidarnosti na pravim osnovama. Također očekujem da će osim nadležnosti za vojsku, vanjsku politiku i sigurnosne službe, biti i moralna vertikala za RH te da će jednako gledati one koji su glasali za njega i one koji su dali glas drugom kandidatu. Osim toga, očekujem da će kontaktirati sve stranke i graditi parlamentarnu demokraciju u Hrvatskoj. Da će svaki stup vlasti imati veću ravnopravnost nego sada i truditi se da izvršna vlast ne bude jedina koja je eksponirana i favorizirana.

Ivan Vilibor Sinčić, Živi zid
Kao što je najavljivao na skupovima, prvo bi trebao povući naše vojnike iz NATO-ovih ratnih misija i vratiti ih doma. Za to se založio u kampanji.

Koji bi mu trebao biti prvi potez?

Irena Petrijevčanin Vuksanović, HDZ
Mislim da će to on kao predsjednik odlučiti.

Fred Matić, SDP
Pretpostavljam da će formirati svoj tim i da neće imati milijun savjetnika jer mu ne trebaju. On će koristiti svoje ustavne ovlasti. Razočaran sam jer su se zadnjih 5 godina događale razne stvari, a Kolinda nije reagirala jer je mislila da će joj to politički odmoći. Najveće nade polažem u to da će usmjeriti Hrvatsku prema pristojnoj zemlji. Može se živjeti i bez stanova i Mercedesa, ali se ne može živjeti ako zemlja nije uljuđena. Njegovi potezi tijekom cijelog mandata bit će da se stvara uljuđena, europska zemlja.

Anka Mrak Taritaš, GLAS
Već je u izbornoj noći potegnuo prvi potez, jedan od ključnih. Pokazao je da će uložiti maksimalni trud da bude predsjednik cijele Hrvatske i svih njezinih građana i da se, kako je i u kampanji govorio, nitko neće osjećati građaninom drugog reda.

Ivan Pernar, Stranka Ivana Pernara
Da sam na njegovu mjestu, amnestirao bih sve koji su u zatvoru radi konoplje i uskratio suglasnost za slanje vojnika u Litvu i Afganistan.

Dalija Orešković, Start
Prvo bi trebao formirati tim s kojim će surađivati, ali za sve nema puno vremena i nadam se da je to raščistio prije kraja izbora. Hrvatska predsjeda EU i očekujem da će biti svjestan da u članku 144. Ustava RH stoji da Hrvatsku u Europskom vijeću sukladno ovlastima zastupaju i predsjednik i premijer. Sad tu postoji kvaka: hrvatska praksa je da Hrvatsku u Vijeću EU predstavlja isključivo premijer. Tome je doprinio i Milanović kad je donio Zakon o suradnji sabora i vlade u Europskim poslovima. Taj zakon upućuje da je izostavljen predsjednik koji sukreira politiku prema EU. To nije bilo dobro rješenje. Hrvatska je jedna pa i njena vanjska politika treba biti jedna, a građani imaju pravo znati kakvi su naši vanjskopolitički prioriteti i ciljevi. To u Hrvatskoj nikad nismo vidjeli upravo zato što su se predsjednici birali kao predstavnici svog stranačkog kartela i uvijek su stranački odnosi dominirali političkim procesima, više nego ustavni kroj i zakon. Očekujem da Milanović to promijeni i da ispravi vlastitu grešku.

Božo Petrov, Most
Bez odgode bi trebao otvoriti javnu raspravu i dijalog o budućnosti Hrvatske. Posebno o izbornom sustavu, problemu korupcije, stanju u pravosuđu,  demografskom pitanju, rezanju prevelike birokracije i pretjeranih javnih troškova.

Milorad Batinić, HNS
Teško mi je predviđati, u skladu s Ustavom neka radi svoj posao za koji je i dobio povjerenje građana.

Marijana Puljak, Pametno
Najavom da će gospođu Grabar-Kitarović, za koju nije imao baš lijepe riječi tijekom kampanje, imenovati veleposlanicom već je napravio spektakularno krivi prvi potez. Drugi potez će biti imenovanje svog tima za Pantovčak. Bilo bi lijepo kad bi to bio mali, stručni i efikasan tim, sa što manje stranačkih uhljeba.

Darinko Kosor, HSLS
Treba izabrati kvalitetne savjetnike jer ne može sam raditi posao. Dobra mu je izjava da će birati savjetnike po struci, a ne stranačkoj iskaznici. Ne može se reći da je bilo tako za vrijeme dosadašnje predsjednice.

Krešo Beljak, HSS
Prvo bi se trebao dobro odmoriti jer je kampanja bila naporna i potom sastaviti tim bliskih ljudi, stručnjaka koje ima i da harmoniju koju smo vidjeli u kampanji prebaci na Pantovčak.

Silvano Hrelja, HSU
Prvi potez će mu sigurno biti davanje prisege i mora sjesti s premijerom i dogovoriti aktivnosti. Ne vidim neki epohalni potez koji bi mogao samostalno vući. Neka radi timski i sve rješava kroz suradnju s institucijama, bez pretjeranog soliranja.

Ivan Vilibor Sinčić, Živi zid
Budući da se javno izjasnio protiv uvođenja eura, pozivam ga da potpiše Deklaraciju o položaju kune koju su potpisali mnogi stručnjaci i dio naših parlamentarnih zastupnika. Tako bi pokazao u praksi da teorija nije bila floskula.

Koju bi prvu zemlju trebao posjetiti i zašto?

Irena Petrijevčanin Vuksanović, HDZ
On će odlučiti jer bi bilo neozbiljno navesti koju treba posjetiti zato što imamo nekoliko prioriteta. Neka posjeti one zemlje koje su prioritetne Hrvatskoj u uspostavi boljih diplomatskih odnosa.

Fred Matić, SDP
To će biti njegova odluka, sve su zemlje bitne poput BiH koja ima puno naših sugrađana koji ne žive sjajno i zbog odluke Zagreba. Zatim je tu Srbija s kojom imamo lošu političku suradnju. Treba razvijati dobrosusjedske odnose. Sa Slovenijom treba razriješiti tehnička pitanja koja nas opterećuju, a prije svega treba posjetiti Bruxelles. Mi smo zemlja EU i naša politička sudbina puno ovisi o tome kakve ćemo odnose imati. Mala smo zemlja, ali se možemo pozicionirati, nismo sukreatori američke i ruske politike jer oni i ne znaju gdje smo, ali predsjednik može zastupati naše interese.

Anka Mrak Taritaš, GLAS
Hrvatska svoju stvarnu snagu i komparativne prednosti može pokazati prvenstveno u vlastitom susjedstvu. Sa zemljama koje nas okružuju imamo razna nerazriješena pitanja, a istovremeno intenzivne gospodarske, kulturne i ljudske veze. Čini mi se logičnim da svoje razgovore Milanović počne upravo u našem najbližem susjedstvu.

Ivan Pernar, Stranka Ivana Pernara
Prvo Mađarsku. Zato da raspravi s njima nakon presude Sanaderu i Hernadiju o vraćanju Ine, odnosno da im prenese da će Inu vratiti Hrvatskoj.

Dalija Orešković, Start
Prvo bi trebali uvesti praksu da se o tim posjetima dogovaraju vlada i premijer jer to znači sukreiranje vanjske politike. Tijekom kampanje smo se naslušali raznih odgovora i treba se dogovoriti koji je cilj svakog posjeta. Ako bih mogla predložiti koju će prvo posjetiti, to je Danska. Zoran Milanović je najavio da će se zalagati za borbu protiv korupcije, s obzirom na to da je korupcija kod nas ukorijenjena u prevelikom broju županija i gradova i ona je kočničar gospodarskog oporavka i rasta. Smanjivanje broja jedinica lokalne i regionalne samouprave je jedna od bitnih mjera. Zato bi bilo dobro da se pripremi posjet Danskoj koja je prije 10-ak godina bila u sličnoj situaciji kao mi i upustila se u reformu teritorijalnog sustava. Na jednu petinu su smanjili broj jedinica regionalne i lokalne samouprave pa bi bilo dobro čuti njihova iskustva kako je tekao taj proces.

Božo Petrov, Most
Mora otići u BiH i dati podršku Hrvatima i pokazati da Hrvatska stoji iza njih. Morao bi posjetiti i novu hrvatsku dijasporu u Njemačkoj i Irskoj i tim ljudima pokazati da je Hrvatskoj stalo do njih, da se upozna s razlozima zbog čega su otišli i čime bismo ih mogli vratiti.

Milorad Batinić, HNS
To je pitanje vanjske politike, očekujem da će u skladu s Ustavom i koordinacijom s vladom odlučiti u koju zemlju treba ići. Jedna je vanjska politika u Hrvatskoj.

Marijana Puljak, Pametno
Sloveniju je, iako postoje otvorena pitanja, isticao kao blisku partnericu Hrvatske pa bi bilo logično da prvo posjeti upravo Sloveniju, a potom i u ostale zemlje u regiji.

Darinko Kosor, HSLS
Teško je to reći. Tek će u veljači i službeno postati predsjednik, u vrijeme predsjedanja EU. Sigurno je da je to neka zemlja iz EU, Slovenija s kojom što prije trebamo razriješiti neka pitanja ili Francuska i Njemačka koje su najjače zemlje EU.

Krešo Beljak, HSS
Sloveniju. To su nam najbliži saveznici unutar EU i NATO-a, svjestan je da imamo loše odnose sa Slovencima, a nema razloga za to.

Silvano Hrelja, HSU
Mislim da bi trebao posjetiti susjednu Sloveniju, gledam na njih kao prijateljsku zemlju s kojom smo bili u zajedništvu, ali se brže razvijala od nas. Ne mogu zamisliti tu žilet-žicu na našim granicama i to treba riješiti, kao i pitanja arbitraže.

Ivan Vilibor Sinčić, Živi zid
Što se tiče posjeta, prvo bih posjetio zemlje BRICS-a: Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku.

Pročitajte više