Pitali smo policiju raste li u Hrvatskoj broj zločina koje su počinili migranti

Foto: EPA

HISTERIJA oko migranata u Hrvatskoj dosegnula je zabrinjavajuće razmjere, a policija je prije par dana podnijela i prvu prijavu zbog širenja lažnih vijesti.

Histerija oko migranata počela je kada su prije nekoliko tjedana migranti na granici s BiH, na graničnom prijelazu Maljevac, probili kordon BiH policije te pokušali probiti kordon hrvatske policije i tako ući u Europsku uniju. 

Nakon toga po društvenim mrežama i nekim medijima počele su se širiti sulude lažne vijesti koje migrante opisuju kao ISIL-ovce koji će ostati u Hrvatskoj, ljude koji kradu i siluju po našoj i drugim europskim zemljama, a vjerojatno najluđa dezinformacija koja se proširila, odnosi se na migrante koji "kuhaju ljude".

Zato smo poslali upit policiji kako bismo doznali je li broj krađa, provala ili razbojništava koje su počinili migranti u porastu.

Kriminal pada

U nastavku prenosimo njihov odgovor:

"Obavještavamo Vas da ne vodimo statističke podatke o broju kaznenih djela i/ili prekršaja koje su počinili migranti.
 
Uopćeno, možemo reći da je kriminalitet na razini države u padu za 4,5 posto, a udio stranaca kao počinitelja kaznenih djela statistički približan kao i u ranijim godinama (napomena: pojam strani državljanin kao počinitelj kaznenog djela obuhvaća strance koji imaju zakonom reguliran boravak u RH, kao i one koji su nezakonito boravili u RH. Stoga ne raspolažemo egzaktnom brojkom o kaznenim djelima/prekršajima koje su počinili nezakoniti migranti ili tražitelji međunarodne zaštite u RH.)", stoji u odgovoru policije.

Pročitajte više