Pitali smo Radu Borić kojih joj je pet omiljenih knjiga

Foto: Privatni arhiv

RADA Borić je zastupnica Nove ljevice u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i jedna od najpoznatijih hrvatskih feministkinja.

Rada Borić rođena je 1951. u Zagrebu. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, na kojemu je završila i poslijediplomski studij književnosti. Bila je dugogodišnja lektorica hrvatskoga jezika, književnosti i kulture na Sveučilištu u Helsinkiju. Autorica je prvog finsko-hrvatskog i hrvatsko-finskog rječnika iz 2007. godine.

“Teško je izdvojiti '5 omiljenih knjiga' jer svako vrijeme, uz dodanu vrijednost iskustva, ima svoje 'omiljene knjige', a ovo doba svjesnog pristanka na izolaciju traži neka druga čitanja, pa će Sto godina samoće ostati samovati na polici do daljnjega. I inače, zagledana u policu s knjigama često ne mogu odabrati što čitati, a prijateljica Mila koja donosi nove romane ostala je uredno doma. Znam navečer stati uz police s knjigama i reći da nemam što čitati. Nisam sigurna da bih baš sada posegnula za Habermasovom Postkolonijalnom konstelacijom ili Lukačevim Dušama i oblicima, iako im možda činim nepravdu. Ne samo uz nedavni Dan planeta Zemlje već i stoga što nam nude odgovore na današnju krizu, valjalo bi opet pročitati knjige Vandana Shivine: Staying Alive ili Earth Democracy, ili Insecure at Last Eve Ensler. A ovo je i idealno vrijeme za pročitati knjigu od 700-tinjak stranica Presvlačenje krša. Ivo Lučić, stručnjak i zaljubljenik u krš, napisao je knjigu o povijesti poznavanja Dinarskog krša, ali i našem stvaranju kolektivne slike svijeta u kojoj 'najčešće živimo kao u oklopu'. Vrijeme je za novi svlak”, objašnjava Borić svoje čitateljske navike za Index.

Na kraju se odlučila izabrati sljedećih pet knjiga koje preporučuje, kako je rekla, uz mjere "relaksacije".

Hadrijanovi memoari - Marguerite Yourcenar

Vlastiti sam primjerak nekome posudila, a ne pamtim kome. Ovaj Nolitov primjerak posudila sam od Emira prošloga ljeta, u Zavidovićima. Emir i Nera su se vratili u Australiju i znala sam da ću imati vremena ponovo je pročitati do njihova povratka. Imaginarni memoari rimskoga imperatora govore o vlastitom "odlasku u smrt otvorenih očiju", ali i kraju jedne civilizacije. Zadivljuje Yoursenaričin svijet u kojemu nema natruha današnjih spoznaja o svijetu. Pri tom smo svjesni da govori o našemu.

Feminizam je za sve. Strastvena politika - bell hooks

Kad me pitaju da im kažem nešto o feminizmu, uteknem se autorici koja sebe piše malim slovim bell hooks. Napisala je ovaj „kratki priručnik“ koji će vam reći „što je feminizam, o čemu je riječ u tom pokretu“, koji nije samo za žene, a niti protiv muškaraca. 19 kratkih poglavlja dobar su uvod za kasnija čitanja feminističke literature. I razumijevanja što nam čini patrijarhat. Feminizam za sve, kao i Vlastitu sobu Virginije Woolf, a Centar za ženske studije se pobrinuo da ih imamo, rado poklanjam mladim prijateljicama.

Čišćenje - Sofi Oksanen

Roman finske spisateljice Sofi Oksanen biram jer povezuje nekoliko tema kojima sam se i sama bavila kao aktivistica -  govori o ratnom silovanju i trgovini ženama u vremenu tranzicije. Roman nas uvodi u živote dviju žena, Aliide i Zare, čije su se obiteljske i osobne povijesti ispreplele na neočekivani način. U knjizi je i posveta: To Rada with love, 28.11.2011. Zagreb.

#ostanimodoma trebalo je pomoći da završim prijevod s finskog Sofinog romana Norma. O djevojci koja istražuje iznenadnu smrt majke. Znam da urednik očekuje prijevod, ali u izolaciji je i prevoditi zahtjevno.  

The Apology - Eve Ensler

Nova knjiga kultne autorice Vagininih monologa pismo je samoj sebi umjesto oca zlostavljača koji se nikada nije ispričao za nasilje koje je počinio. "Što ako riječi koje žudimo čuti od drugih leže u nama samima?" pita se Naomi Klein, u "pohvali knjizi". Autorica je imaginarnim pismom upravo to učinila: glad za riječima isprike utažila je riječima koje je sama izabrala i tako konačno postala slobodna. Eve Ensler je nedavno promijenila ime, kako bi se odrekla očevoga, u slovo V.

Nemirnica - Mihaela Gašpar

Nemirnicu sam pročitala "u dahu", noć nakon promocije romana krajem studenoga prošle godine. Uporno je sad tražim na polici -  bit će da sam je odmah nakon čitanja posudila. 

Nemirnica je roman o uraru s bolesnim srcem koje kao "nemirnica", opruga u satnom mehanizmu, otkucava posljednje životne sate. I dakako, vrijeme je za svođenje životnih računa. Uronite bez straha u prozu Mihaele Gašpar - u dubini spava voden-vila koja će vas vratiti na površinu.


 

Pročitajte više