Pjevački zbor "Lira" gostovao u Češkoj

Mješoviti pjevački zbor "Lira" nastavio je koncertom, nedavno održanim u Češkoj, promicati židovsku i hrvatsku glazbenu baštinu izvan granica Hrvatske i u godini u kojoj proslavlja pet desetljeća rada, izvijestio je danas predsjednik "Lire" Mihael Montiljo.

Naime, "Lira" je pod ravnanjem dirigenta Roberta Homena održala cjelovečernji koncert 31. siječnja u Koncertnoj dvorani poznatoga češkog lječilišta Aurora u mjestu Trebon blizu Čeških Budejovica.

Okupljenim posjetiteljima, među kojima je bio i znatan broj Nijemaca koji se liječe u Trebonu, "Lira" je izvela odabrane skladbe iz svoga repertoara duhovnih i folklornih židovskih zborskih skladbi te skladbi svjetskih i hrvatskih skladatelja.

Tako su u prvome dijelu koncerta izvedena djela češkoga skladatelja Antonina Dvoržaka te djela Haendela, Gallusa Petelina i Verdija.

Koncert je nastavljen izvedbom sinagogalnih i hebrejskih folklornih skladbi te sefardskih romansa, a "Lira" je izvela i djela više hrvatskih skladatelja - Ronjgova, Bedrovića, Odaka i Uhlika.

Posebno oduševljenje publike, kako navodi Montiljo, izazvala je izvedba obrada hrvatskih folklornih napjeva u obradi Emila Cossetta uz pratnju tamburaškoga orkestra.

Tijekom 50 godina djelovanja "Lira" je održala tisuću i petsto koncerta u Hrvatskoj i na tri kontinenata te izdala 18 LP-ploča, CD-a i kaseta.

(Hina) pp, xipet yaz

Pročitajte više