Plassnik: Hrvatska će ući u Europsku uniju jer Europa od proširenja može samo profitirati

AUSTRIJSKA ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik smatra da je Hrvatska napravila velik pomak u pregovorima s Europskom unijom, a sad treba završiti pregovore do kraja. Što se tiče proširenja, koje je po nekima ugroženo zbog irskog odbijanja Lisabonskog sporazuma, Plassnik kaže kako je proširenje moguće i temeljem važećeg ugovora iz Nice.

"Hrvatska je sljedeći kandidat za pristup Europskoj uniji", rekla je austrijska ministrica gostujući u emisiji Novinarski sat na tv postaji ORF.

Plassnik naglašava kako će za Austriju biti dobro ako "naši hrvatski prijatelji što prije zaključe pregovore i ulože što veće napore da ih što prije privedu kraju". Plassnik je svoje "hrvatske prijatelje" pozvala da se ne obeshrabre i da ne misle kako se nakon irskog referenduma prag proširenja povećao.

"18 država EU ratificiralo je Lisabonski sporazum, a pred ostalima je da to učine", kaže austrijska ministrica vanjskih poslova, te dodaje kako se proširenje pokazalo uspješnim potezom od kojeg je Austrija samo profitirala.

J.C.
Foto: AFP

Pročitajte više