Platio taksi u Slavoniji "filmskim eurom". Policija opisala kako prepoznati lažnjake

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U SRIJEDU je policija u Slavonskom Brodu zaprimila prijavu od taksista kojem je jedan od klijenata platio uslugu takozvanim "filmskim novcem". Radi se o lažnim novčanicama, u ovom slučaju eurima. Kako je izvijestila policija, za sada nepoznati počinitelj platio je uslugu taksi prijevoza lažnom novčanicom od 50 eura. 

Iz te su policijske postaje upozorili građane da je na takvim novčanicama, koje se obično koriste kao rekviziti u filmovima i serijama, ispisano: "This is not legal, it is to be used for motion props", ili "Souvenir production". U slučaju sumnje u originalnost potrebno je odmah pozvati policiju. 

Upute HNB-a

Sada je, uoči dolaska eura u Hrvatsku, takvo upozorenje izdao i HNB. "U optjecaju su dvije serije euronovčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva i serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura. Taj se apoen više ne tiska, no i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Zajedničke značajke obje serije euronovčanica jesu: naziv valute ispisan različitim pismima; na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke; ondje se nalazi i potpis predsjednika/ce ECB-a; svaka novčanica ima serijski broj. Za lakšu provjeru autentičnosti HNB preporučuje četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.

Osjetite papir i reljefnost novčanice. Pogledajte novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom. Nakrenite euronovčanicu i provjerite hologram; brojku koja mijenja boju; sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama postoji i mikropismo koje se provjerava korištenjem povećala. Dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe."

Detaljne videoupute i fotografije možete vidjeti na stranicama HNB-a.

Pročitajte više