Plave kacige protiv IS-a: Branit će drevnu baštinu od barbara koji je razaraju, kradu i prodaju

Screenshot: YouTube/BetterWorldCampaign, IS

MILITANTI Islamske države razorili su legendarnu Palmyru, a osim što uništavaju zaštićenu UNESCO-ovu kulturnu baštinu, vrijedne artefakte koje nisu razorili prodaju na crnom tržištu. Unesco je zato objavio kako će UN-ove plave kacige štititi kulturne svjetske baštine od napada džihadista, piše Guadrian.


Spomenuto je predložila Italija kao odgovor na uništenja drevnih lokacija, uključujući i Palmyru koju su demolirali pripadnici ISIS-a. Dario Franceschini rekao je kako su za tu ideju glasali predstavnici 53 zemlje, kao i stalne članice Vijeća sigurnosti.

"Suočeni s terorističkim napadima Isisa i slikama užasa iz Palmyre, međunarodna zajednica ne može samo sjediti i gledati", rekao je Franceschini te najavio da će UN-ovi mirotvorci moći konzultirati se s talijanskom policijom koja čuva povijesnu baštinu i kulturne objekte. U svibnju ove godine Islamska država zauzela je Palmyru, gdje su potom razorili najvrijednije antičke spomenike i građevine.



Uništavanje antičkog rimskog hrana u Palmyri vrh Unesco-a nazvao je raznim zločinom.

Militanti ISIS-a nisu samo tamo razarali povijesnu baštinu. Demolirali su i Hatru, Nimrud i Korsabad. Pretpostavlja se da ISIS stoji i iza uništenja preko deset vjerskih i povijesnih spomenika grada Timbuktu u Maliju.

Pročitajte više