Plavi dizel uskoro svim komercijalnim poljoprivrednicima

PRIHVATI li Sabor tijekom izvanredne sjednice prijedlog izmjena zakona o trošarinama na naftne derivate već u ovogodišnjoj jesenskoj sjetvi svi bi komercijalni poljoprivrednici mogli koristiti plavi dizel.

Taj je prijedlog, kojeg je Saboru uputio Klub HSS-a, danas dobio podršku Odbora za financije i državni proračun, a ne protivi mu se ni hrvatska Vlada.

HSS je izmjenama Zakona o posebnom porezu na naftne derivate predložio da pravo na plavi dizel u neograničenim količinama imaju svi komercijalni poljoprivrednici, odnosno svi poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, te ribari i uzgajivači riba.

U HSS-u smatraju da se sadašnjim zakonskim rješenjima favorizira proizvodnja nekih poljoprivrednih kultura, te koči brži razvoj akvakulture. Naime, prema važećem Zakonu, plavi dizel mogu koristiti proizvođači koji dobivaju državne poticaje za žitarice, uljarice, šećernu repu i duhan i to u ograničenim količinama po hektaru (80 litara, odnosno 40 litara za duhan). Pravo na plavi dizel imaju i ribari s povlasticom za gospodarski ribolov na moru, ali ne i uzgajivači riba (morske i slatkovodne).

Proširenje kruga korisnika plavog dizela i ukidanje količinskih ograničenja, tumače u HSS-u, ne bi rezultiralo manjim prihodom proračuna od trošarina na naftne derivate, jer bi se smanjilo korištenje lož ulja kojega mnogi poljoprivrednici još uvijek koriste kao gorivo za svoje poljoprivredne strojeve.

Prema riječima predstavnika Ministarstva financija, Vlada se ne protivi predloženim izmjenama. Formalno Vlada će svoj stav utvrditi na sutrašnjoj sjednici, te će, kako je najavljeno, predložiti da se nadležni uredi državne uprave, koji izdaju obrasce za kontrolu potrošnje plavog dizela, zaduže da dostave i godišnju procjenu potrošnje plavog dizela kako bi se bolje kontroliralo korištenje plavog dizela.

Pročitajte više