Plenković: Zlata Đurđević ne može biti predsjednica Vrhovnog suda

Foto: Pixsell/Davorin Visnjic

PREMIJER Andrej Plenković šupljom pričom, floskulom i "bozom" nazvao je tezu da se izborom čelnika Vrhovnog suda provodi reforma pravosuđa, dodavši da se kroz taj izbor "neuspješno pokušalo rušiti parlamentarnu većinu i politizirati neistinitom tezom da HDZ kontrolira pravosuđe".

Plenković je u Banskim dvorima na konferenciji za novinare danas naglasio da HDZ nema svog kandidata za mjesto čelnog čovjeka Vrhovnoga suda te poručio da su smiješne teze da stranka na tom mjestu nekog želi zbog "nekog drugostupanjskog procesa", referirajući se na sudski proces u slučaju Fimi medija.

"Pa valjda bi HDZ onda, ako ima toliko migova i šapa, osigurao da prvostupanjske presude baš ne budu onakve kakve su bile", rekao je Plenković.

"Ne stoji teza o enormnom utjecaju HDZ-a na pravosuđa"

Ustvrdio je i da, kad bolje razmisli, ta teza o šapi HDZ-a na pravosuđu totalno politizira izbor čelnog čovjeka Vrhovnoga suda. "Ali s druge strane, ne s naše. Kužite? Da je HDZ tako utjecajan na pravosuđe, pa valjda ne bi bilo ovih presuda. Mislim da ne bi, da je to sve tako. Jer, ako nije tako, zašto su onda te presude bila takve u prvom stupnju", naglasio je.

To nitko ne predstavlja javnosti, dodao je, nego se ide nekim paušalima i enormnom utjecaju HDZ-a na pravosuđe, koji ne stoji, naglasio je.

Referirao se i na najavu Reformista, koji su dio parlamentarne većine, da će podržati Zlatu Đurđević, koju na čelnom mjestu Vrhovnoga suda želi predsjednik Republike Zoran Milanović, poručivši da je većina u saboru stabilna.

"Parlamentarna većina je skroz stabilna, jako je stabilna. Dapače. To ako će jedna zastupnica Reformista imati drukčiji stav, neće se ništa dogoditi parlamentarnoj većini", rekao je i ustvrdio kako nije uspio pokušaj rasklimavanja parlamentarne većine.

Jer, dodao je Plenković, kad realno pogledam koji su argumenti iznošeni, to je u biti izgleda bio jedini cilj - sigurno nije cilj reforma pravosuđa.

"Ta boza se može prodavati samo teškim naivcima"

Šupljima je pritom ocijenio teze da će reformu pravosuđa provesti - "baš ta, jedna osoba, nezamjenjiva, vrhunaravna, bolja od svih ostalih" - s mjesta čelnog čovjeka Vrhovnoga suda.

"Ta boza se može prodavati samo teškim naivcima i nekome tko nema pojam ni o pravosuđu ni o politici. Dakle, to je boza, to nije istina. To su floskule, šuplje priče, boze", poručio je Plenković.

"Reforma pravosuđa provodi se kroz zakone, organizaciju, digitalizaciju, obrazovanje, sredstva, učinkovitost, nepristranost, kvalitetu, a ne pamfletiranje, politiziranje, boze i šuplje priče", naglasio je.

"Đurđević je napravila faux pas koji se ne može oprostiti"

Ponovio je da je politički stav HDZ-a da Zlata Đurđević ne može biti predsjednica toga suda.

"Ne može nešto što ide krivo završiti dobro", rekao je Plenković te ponovio da je Đurđević "samu sebe pustila da bude protukandidat u protuzakonitoj kandidaturi, a što je potvrdio i Ustavni sud, i time napravila ogromnu pogrešku".

Predsjednik Republike ju je kandidirao mimo zakonske procedure, naglasio je Plenković i poručio – "Sorry, ne ide to tako."

To nije neka banalna pogreška, poput krivog parkiranja, jer ako netko želi biti predsjednik Vrhovnog suda, taj mora poštivati zakone, naglasio je. "To je faux pas koji se ne može oprostiti", rekao je.

"Sad smo, u političkom smislu, u situaciji da nije sporno da će na kraju novi predsjednik Vrhovnog suda biti netko tko nije aktualni predsjednik, jer je predsjednik Republike rekao da on nije njegov izbor, a parlamentarna većina je rekla da sigurno neće biti netko tko se javio u protuzakonitom proceduri", dodao je te zaključio kako će budući predsjednik Vrhovnoga suda biti "netko treći". "Tko, ja ne znam."

Premijer je na konferenciji najavio da će Vlada lokalne izbore raspisati na sjednici koja će se održati 15. travnja.

Pročitajte više