VIDEO Plenković i Jandroković se prenemagali po Saboru, sve dok Njonju nije napala jedna starica

Foto, Video: Hina/Pixsell/Jurica Galoic

NA MARKOVOM trgu u Zagrebu prigodnim programom je obilježen Dan neovisnosti.

Danas je 26. obljetnica prvog saziva Sabora, na kojoj je donesena povijesna odluka o neovisnosti Hrvatske. Povodom tog dana, Hrvatski sabor otvorio je svoja vrata građanima i turistima.

Zakasnili su na himnu

Program je započeo intoniranjem himne i minutom šutnje. Premijer Plenković i predsjednik Sabora Jandroković  su zakasnili na početak službenog programa i intoniranje himne.

Program se nastavio ceremonijom Velike smjene straže Počasno zaštitne bojne, a njeni pripadnici su nakon toga izveli vojno-akrobatsku vježbu. Dražen Žanko je otpjevao "Od stoljeća sedmog", Nina Kraljić pjesmu "To je moja zemlja", a Šibensko pjevačko društvo "Kolo" otpjevalo je ariju "Bratska zakletva". Održani su prigodni govori, čestitku građanima uputio je Kolindin izaslanik, kao i Šeks, Krstičević i Medved.

Prava predstava

A onda je krenula prava predstava. Plenković, Njonjo, vitez Reiner, Medved, Šeks i ostatak ekipe razmiljeli su se po sabornici i počeli grabiti djecu i starce.

Kako bi se fotografirali, naravno.




















S osmijesima preko lica, protezali su se preko saborskih klupa kako bi se rukovali s ljudima i nabacivali se floskulama i frazetinama.

Sve dok jedna starija gospođa nije zaustavila nasmijanog Njonju i direktno ga upitala kolike plaće dobivaju zastupnici koji ne dolaze na svoj posao.

"Ne postoji način da nekoga natjeram da radi"

Zbunjeni Njonjo je počeo pričati o više razina problema i o naplaćivanju kazni za one koji neopravdano ne dođu u Sabor. Dok ga je gospođa šutke slušala, Jandroković je pričao o područjima rada, sjednicama odbora i kancelarijama. Dodao je kako im se skida 150 kuna s plaće ako ne dođu na radno mjesto.

Gospođa mu je jasno rekla kako tih 150 kuna za zastupnika nije ništa, dok je za njenu mirovinu to puno. Dodala je kako Sabor ne traje od ponedjeljka do petka.

Njonjo je rekao kako se s njom slaže, ali kako i svaki saborski zastupnik ima svoju savjest i svoje obaveze.

"Ne postoji način da ja nekoga natjeram da radi, ako on ne želi raditi", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Nije više ništa odgovarao gospođi. Prekinuo ih je pljesak jer se Plenković upravo fotografirao s nekim dječakom i djevojčicom.

Pročitajte više