Plenković je danas u Grčkoj na sastanku "mediteranskog kluba"

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković sudjelovat će danas u Ateni na sastanku na vrhu EU Meda, inicijative poznate kao "mediteranski klub". EU Med ili EuroMed 7 neformalni je klub sedam mediteranskih država članica Unije.

Osnovan je 17. prosinca 2013. u Bruxellesu na inicijativu Cipra i Španjolske radi povezivanja i koordinacije u pitanjima u zajedničkom interesu i s ciljem povezivanja zemalja grčko-rimskog kulturnog nasljeđa.

Grlić Radman: Imamo sve preduvjete da uđemo u taj klub

Ove godine domaćin je Grčka, a neformalna grupa trebala bi se proširiti na još dvije članice - Hrvatsku i Sloveniju. Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u svibnju je najavio mogućnost ulaska Hrvatske u klub.

"Mi imamo sve preduvjete da bismo bili dio tog kluba. Nema razloga da ne budemo ako želimo. Hrvatska, kao mediteranska zemlja, želi pridonositi boljoj suradnji na Mediteranu i boljoj vidljivosti tema vezanih za to područje", rekao je Grlić Radman u razgovoru Hini u Madridu.

Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg summita bit će klimatske promjene i njihov utjecaj na Mediteran. Plenković će u Ateni imati i sastanak s grčkim kolegom Kiriakosom Micotakisom.

Pročitajte više

 

Pročitajte više