Plenković kaže da se gubi povjerenje u pravosuđe. Evo zašto ono odavno ne postoji

Foto: FaH

NIJE vijest da Andrej Plenković tvrdi kako je zgrožen informacijama o druženju osječkih sudaca sa Zdravkom Mamićem, nego njegova izjava da su to "primjeri koji ruše povjerenje u hrvatsko pravosuđe". 

Plenković o sucima i Mamiću: Ako je išta od toga istina, to je užas. Ja sam zgrožen

To čak nije ni vijest, nego pravi mali skandal jer je nejasno otkud Plenkoviću, čelnoj osobi izvršne vlasti, ideja da je moguće narušiti nešto što odavno ne postoji i to zbog desetaka slučajeva o kojima su mediji i javnost - kako god shvatili taj pojam - mjesecima i godinama pisali i govorili o ozbiljnom kriminalu i zločinima prije nego što se aktiviralo pravosuđe. Do 2000. godine alibi za tragičnu pravosudnu neefikasnost tražio se u pogubnom djelovanju režima Franje Tuđmana koji je sprječavao kazneni progon svojih bandita. Kasnije će mnogi od njih kupiti status uglednih građana, neke će spasiti blagovremena legalizacija aktivnosti, neke nezainteresiranost pravosuđa, neke bijeg u Bosnu i Hercegovinu.

Plenković odbacuje vezu HDZ-ovih ljudi s HDZ-om

Utoliko je netočna i Plenkovićeva druga tvrdnja, naime, da "to ponašanje", a misli na sudački cirkus s Mamićem, "nema nikakve veze s izvršnom vlasti, HDZ-om, vladom... Odmah odbacujem sve te stvari da je odgovornost ovoga na vladi i vladajućima. To nije istina i tome ćemo se usprotiviti", lagao je Plenković.

HDZ je, naime, kreirao društvo u kojem je Mamić ugledni građanin, donator partije, prijatelj Plenkovićeve predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović i koalicijskog partnera Milana Bandića. Konačno, HDZ-ovci su desetljećima imali glavnu ulogu u kadroviranju u hrvatskom pravosuđu, pa tvrditi da HDZ nema veze s razmjenom nježnosti i darova između Mamića i sudaca može samo čovjek sukobljen s činjenicama o prošlosti i sadašnjosti.

A sada o povjerenju u hrvatsko pravosuđe.

Davno iza nas su vremena kada je Nadan Vidošević bio mlada zvijezda HDZ-a. Splitsko-dalmatinski župan pa predsjednik splitske ispostave Hrvatske gospodarske komore kasnije će protutnjati hrvatskim gospodarstvom kao HDZ-ov čovjek za posebne zadatke - bio je ministar gospodarstva u HDZ-ovoj vladi Nikice Valentića, a potom dugogodišnji čelnik HGK u Zagrebu. Usput je stekao lijepi imetak.

Da je Vidošević jako bogat čovjek i to, kako se činilo, više nego što se dalo opravdati legalnim primanjima, pisalo se godinama prije nego što su policajci, državni odvjetnici, suci i bezveznjaci iz SOA-e uopće osjetili poriv baviti se ovom temom. Vidošević je, primjerice, 2009. godine bio predsjednički kandidat. I to neovisni jer je procijenio da mu je vrijeme za odvajanje od matičnog političkog stada, onog HDZ-ovskog. Nije mu uz stečene kućetine i lov na sirote životinje pristajala iskaznica HDZ-a bez koje bi politički bio nebitniji od Ante Đapića. No već tada se pravdao kako njegova imovina "nije nikakav misterij".

Vidošević: Moja imovina nije nikakav misterij!

Misterij imovine Nadana Vidoševića

Misterija, tvrdio je, nema ni u tome što je iz imovinske kartice izostavio atraktivne nekretnine i umjetnine, pa ni u tome što mu je supruga, bivša odgojiteljica u vrtiću, imala tvrtku s temeljnim kapitalom od dva i pol milijuna kuna. Vidošević je ubrzo demantirao podmetanja te objasnio da je njegova supruga samo direktorica tvrtke čija je "izvorna vlasnica" Marija Tudor Vidošević, njegova mama, nekadašnja bankovna službenica. "Oko moje imovine nema nikakvih misterija", inzistirao je Vidošević u rujnu 2009. godine odgovarajući na novinarska pitanja.

Istražiteljima je odgovarao više od četiri godine kasnije. Ne brzaju oni, najčešće se aktiviraju tek nakon što medijima neke teme postanu dosadne. Poput Vidoševića. 

Uhićen Nadan Vidošević! Nakon pretresa HGK završio je u pritvoru, istražitelji zaplijenili slike

Iza rešetaka našao se u studenom 2013. godine. Odnosno nešto više od četiri godine nakon što su mediji otvoreno posumnjali u porijeklo njegove imovine. Onda su počele drame s pretresom, informacije o čudesnom luksuzu dobrog državnog službenika Vidoševića doprle su čak i do onih koje godinama prije nisu zanimale. I gle čuda, ni dvije godine kasnije, u srpnju 2015. godine, USKOK je podigao optužnicu protiv Vidoševića koja je potvrđena krajem rujna sljedeće, 2016. godine. Suđenje mu je, pazite sad, počelo 27. siječnja 2017. godine. I traje još, obranu je iznio početkom ovog mjeseca, a sad je ožujak 2021. godine. I vjerojatno nikad ne bi ni počelo da svojedobno nije pogrešno procijenio vlastiti značaj i otišao iz HDZ-a.

Nadan Vidošević uhićen je prije 8 godina. Danas prvi put iznosi obranu

Jedanaest godina od prvog hapšenja, a suđenja još traju

O slučaju Ive Sanadera zna se i previše. Popis osoba koje su mu podilazile i zanemarivale očito - da se, poput partijskog druga Vidoševića, bogati više nego što je pristojno za osobu u službi Republike Hrvatske - zapravo je predložak za "Tko je tko na hrvatskoj malograđanskoj sceni". Tema je prežvakana, samo ćemo kratko, uhićen je u prosincu 2010. godine u Austriji, prva optužnica podignuta je 2011. godine. Od tada je osuđivan, oslobađan, podizane su i druge optužnice, slučajevi su spajani i razdvajani, on je pretežno u zatvoru.

Video: Pogledajte kako je izgledalo privođenje Ive Sanadera na sud u Austriji

Milan Bandić nije doživio ozbiljno tamnovanje. Umro je kao HDZ-ov koalicijski partner, dakle, neosuđen. Za razliku od Mamića, Vidoševića, Sanadera... potekao je iz SDP-ova kadrovskog inkubatora. Tehnička razlika. Nevjerojatan niz afera kojima je plijenio pažnju godinama prije nego što je zainteresirao istražitelje pogledajte u linku ispod:

O mrtvima sve najbolje? Bandić je bio lopov i primitivac koji je uništio Zagreb

Bandićeva vladavina je duga afera

Uglavnom, vladao je od 2000. godine, povijest njegova upravljanja glavnim gradom u stvari je duga afera, ali USKOK ga se sjetio tek 2013. godine kada je pokrenuo prvu istragu. Dobro, možda ga se sjetio malo ranije kad su počeli takozvani tajni izvidi, ali nije bitno. Bandić je uhapšen u listopadu 2014. godine, optužen u prosincu 2015. godine. On i suradnici postat će potom junaci 13 optužnica, a iz sudnice će otići u grob. Neosuđen.

Bio je kolovoz 2011. godine kada je Tomo Horvatinčić izazvao pomorsku nesreću i ubio dvoje ljudi. Djeca koja su toga ljeta plakala u rodilištu danas su desetogodišnjaci, pandemiju ubojitoga virusa tih su dana spominjale samo osobe pretjerano bujne mašte. Premda nema dileme o tome što je Horvatinčić uradio, do danas nije u zatvoru. Sudilo mu se tri puta: dva puta glasovita sutkinja Maja Šupe iskazivala je razumijevanje za njega. Prvi put ga je osudila na uvjetnu robiju, drugi put oslobodila. Nakon oslobađajuće presude mediji su dokazivali zašto je ona suluda. Kad pišemo "ona", mislimo na presudu, da tkogod ne zaključi štogod neprimjereno.

Pomorski kapetani objasnili zašto je presuda Horvatinčiću potpuno suluda

Horvatinčić osuđen iz trećeg pokušaja, još je na slobodi

Osuđen je iz trećeg pokušaja pred vijećem suca Ivana Jurišića, presuda je postala pravomoćna u prosincu 2019. godine. Od tada pa evo, do danas, Horvatinčić je na slobodi. Baš kao što su nekoć s puno suosjećanja interpretirali njegovu ulogu u nesreći, sada razumiju njegovu potrebu da se liječi na slobodi.

Pravomoćno osuđen prije godinu i četiri mjeseca, još nije u zatvoru.

Branimir Glavaš bio je pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina pa mu je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu.

Tomislav Merčep godinama je naplaćivao odštete od medija koji su pisali o njegovim ulogama u ratnim zločinima. Godinama prije nego što je osuđen.

Dugi popis bjegunaca 

Zdravko Mamić pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu na vrijeme, baš prije nego što mu je sud u Osijeku dao šest i pol godina zatvora.

Miroslav Kutle, vladar hrvatske privrede, u BiH je našao egzil od brojnih postupaka u voljenoj domovini. Trenutno šalje otrovne poruke na račun Petra Pripuza koji mu, navodno, otima imovinu... Kutle je godinama uživao zaštitu najviših politički adresa. Stoga ni pravosuđe nisu zanimale njegove aktivnosti.

Da skratimo, onaj kome je tek sada narušeno povjerenje u pravosuđe zapravo ništa nije shvatio.

Pročitajte više