Uhićen Nadan Vidošević! Nakon pretresa HGK završio je u pritvoru, istražitelji zaplijenili slike

Uhićen Nadan Vidošević! Nakon pretresa HGK završio je u pritvoru, istražitelji zaplijenili slike

Foto: Index, Boris ScitarPixsell, Hina

PREDSJEDNIKA HGK-a Nadana Vidoševića u utorak ujutro je privela policija te su pretresli njegov stan. Policija ga je satima obrađivala. Kada će se obratiti javnosti s rezultatima nije poznato. Osumnjičen je za zloporabu položaja u slučaju izvlačenja novca iz HGK.

Prema neslužbenim informacijama Vidošević ne samo da je znao za izvlačenje novca iz HGK, već je i sam sudjelovao u tome! Njegova desna ruka uhićena je prije nekoliko tjedana pod sumnjom da je izvukla 30-ak milijuna iz Komore. Odmah se počelo postavljati pitanje kako je moguće da njen šef nije ništa znao o tome. On je novinarima tada govorio kako "muž uvijek sve zadnji sazna".

Istražitelji su danas bili i u Hrvatskoj gospodarskoj komori, gdje su pretraživali ured predsjednika HGK. Tijekom večeri iz prostorija HGK izašla su dvojica istražitelja s vrećama u kojima se, pretpostavlja se, nalazi dokumentacija koju su izuzeli iz Vidoševićevog ureda. Šefica financija Josipa Mladinov u pratnji je policije navečer izašla iz zgrade HGK te je privedena u policijsku postaju.

Nešto poslije 17 sati Vidošević se u pratnji policije uputio prema Hrvatskoj gospodarskoj komori. Policajci su s pretresom završili oko 20.30 sati. Trenutno se ne zna gdje su se zaputili, no vjerojatno idu u prostorije USKOK-a. Policajci su iz HGK iznijeli i dokumentaciju te nekoliko slika. Kako HRT saznaje Vidošević je predan pritvorskom nadzorniku zatvora na Oranicama gdje će provesti noć prije nego da svoj iskaz.

Komerički dopunio iskaz i izašao iz Remetinca

Nakon što je dopunio svoj iskaz u tužiteljstvu Davor Komerički, suosumnjičenik danas uhićenog predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića, pušten je iz istražnog zatvora u Remetincu, potvrdili su njegovi odvjetnici.

Komerički je istražiteljima dao iskaz nakon čega je zaključeno kako više nema razloga da se nad njim primjenjuje najstroža mjera osiguranja nazočnosti u postupku, izjavio je Hini jedan od njegovih odvjetnika Janjko Grlić.

Na pitanje očekuju li da će Komerički biti pozivan u tužiteljstvo na davanje dodatnih iskaza, Grlić je kazao kako vjeruje da je njegov branjenik odgovorio na sva pitanja.

Neslužbeno se doznaje da je upravo njegov iskaz Vidoševića povezao sa slučajem Remorker u kojem je, posredstvom tvrtki krunskog svjedoka Igora Premilovca, iz HGK izvučeno 32 milijuna kuna.

Komerički je uhićen sredinom listopada zajedno s Vidoševićevom suradnicom Zdenom Peternel koju tužiteljstvo tereti da je kao predstojnica ureda predsjednika HGK i voditeljica koordinacije velikih projekata još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca preko fiktivnih ugovora.

Tužiteljstvo sumnja da je Peternel od Komeričkog zatražila da joj pronađe tvrtke koje bi izdavale fiktivne račune, za što je on angažirao Premilovca. Novac koji je Komora plaćala fiktivnim tvrtkama Premilovac je dizao preko austrijskog računa svoje češke tvrtke Remorker i umanjen za proviziju predavao Zdenki Peternel.

Iz ovog slučaja pokrenuta je i istraga za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, također preko Premilovčevih tvrtki, a istragu je od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva preuzeo Uskok.

Vidošević je cijeli današnji dan proveo s policijskim istražiteljima koji su mu pretraživali kuću u elitnom zagrebačkom naselju Gornje prekrižje, a oko 18 sati je doveden na pretres svojega ureda u Komori. Dva sata kasnije viđen je kako sa istražiteljima izlazi iz Komore i odlazi službenim automobilom.

Nakon nekoliko sati šutnje HGK otkrio da se istražuju Vidošević i Mladinov!

Hrvatska gospodarska komora (HGK) potvrdila je poslijepodne da se u HGK provode istražne radnje nad predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem i voditeljicom Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipom Mladinov.

"Možemo potvrditi da se provode istražne radnje nad predsjednikom HGK Nadanom Vidoševićem i voditeljicom Službe za financijsko-računovodstvene poslove Josipom Mladinov te u ovom trenutku, u interesu istrage, to nismo u mogućnosti komentirati", navode iz Komore u priopćenju o istražnom postupku koji se provodi u HGK.

Unatoč tim istražnim radnjama, sve organizacijske jedinice HGK funkcioniraju normalno i obavljaju planirane aktivnosti, poručuju iz Komore. Nadzorni i Upravni odbor HGK sastat će se sutra i donijeti odgovarajuće odluke, najavljuju iz Komore i napominju kako pravovremeno izvještavati javnost o svim daljnjim postupcima.

HGK ujutro bez komentara

Iz HGK Indexu su ujutro kazali kako trenutno nemaju nikakvih saznanja o privođenju Vidoševića. "Hrvatska gospodarska komora u istražnom je postupku kooperativna te surađuje s nadležnim tijelima. Za vrijeme trajanja istrage nismo u mogućnosti komentirati slučaj.", priopćili su oko pola sata kasnije iz HGK.

I Kraš bez komentara!

"Kraš d.d. i Uprava Kraša o cijelom su slučaju informirani isključivo iz medija te raspolažu s premalo informacija da bi mogli komentirati istragu koja je u tijeku, a koja se odnosi na drugi pravni subjekt.", priopćili su popodne iz Kraša, gdje je Vidošević godinama bio predsjednik Uprave, a danas je savjetnik.

Bajić: Ništa, žao mi je, nema pitanja

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić koji se danas pojavio na jednom odboru u Saboru, o slučaju Vidošević nije želio ništa reći.

"Žao mi je, nema pitanja, ništa, ništa, hvala", prošao je Bajić pored novinara u Saboru.

Budin: U svom iskazu Peternel nije teretila Vidoševića

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom iskazu, koji je danas dala, bivša šefica ureda predsjednika HGK Zdenka Peternel nije teretila Nadana Vidoševića, kazao je danas medijima njezin odvjetnik Davorin Budin.

"Nakon što je prvi puta iznosila obranu prilikom uhićenja, od dana 16. listopada 2013. svoju obranu nije dopunjavala te time nije mogla učiniti ono što joj mediji neutemeljeno stavljaju na dušu", kazao je odvjetnik Peternel.

Vidošević 2009. godine: Kriminal je postao sustav u Hrvatskoj, a korupcija stil života

Vidošević kao kandidat za predsjednika države 209. godine izjavio je: "Sve afere koje potresaju Hrvatsku ovih dana pokazatelj su bolesti sustava s kojom se treba uhvatiti u koštac. Kriminal je postao sustav u Hrvatskoj, a korupcija stil života i to je ono što treba mijenjati. Mi građani ove zemlje imamo pravo i odgovornost boriti se za bolju Hrvatsku u kojoj nitko ne smije imati pravo na siromaštvo."

> Izvanredno stanje u HGK: Večeras zakazan hitan sastanak predsjednika županijskih Komora u Zagrebu!

> Maras: Drago mi je vidjeti da institucije rade svoj posao, i sve je opet povezano s HDZ-om!

> Zemljišta, nekretnine, umjetnine i satovi: Odakle toliko bogatstvo Vidoševiću?

 


Desna ruka Vidoševića pritvorena!

Podsjetimo, prije tri tjedna pročelnici ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Zdenki Peternel određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da je zajedno s dvojicom suosumnjičenika iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna, od čega je gotovo 29 milijuna zadržala za sebe.

Osim dugogodišnje dužnosnice HGK, na prijedlog tužiteljstva istražni zatvor određen je i Davoru Komeričkom, dok se trećeoptuženi Igor Premilovac brani sa slobode. Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenki Peternel i Komeričkom istražni je zatvor odredio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništenja dokaza te ponavljanja nedjela.

Ne navodeći imena osumnjičenika, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo objavilo je na službenim internetskim stranicama da se Peternel tereti za zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje službene isprave, a Komerički i Premilovac za poticanje na te zlouporabe.

Sklapanje fiktivnih ugovora

Peternel je kao predstojnica ureda predsjednika i voditeljica koordinacije velikih projekata u HGK navodno još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca sklapanjem fiktivnih ugovora za usluge koje nikada nisu obavljene.

Kako bi realizirali svoj cilj Peternel je, po sumnjama tužiteljstva, od Komeričkog zatražila da joj pronađe tvrtke koje bi izdavale fiktivne račune, a on je kako bi se i osobno okoristio angažirao Premilovca koji je zbog toga od prijatelja i poznanika tražio da osnuju tvrtke kojima će on voditi poslovanje. Na njegovo traženje osnovane su četiri takve tvrtke za koje je sastavljao fiktivne ugovore s HGK, a sve u dogovoru s ostalih dvoje osumnjičenika.

U ime predsjednika HGK-a Nadana Vidoševića ugovore je potpisivala predstojnica njegova ureda, koja je odobravala i plaćanja nakon što su Komori ispostavljane fakture za nepostojeće usluge. Tužiteljstvo sumnja da je od početka 2006. do veljače 2011. s računa HGK-a na taj način isplaćeno najmanje 32 milijuna kuna.

Premilovac je ilegalnu zaradu navodno doznačavao na austrijske žiro račune jedne češke tvrtke, podizao ih u gotovini i donosio u Hrvatsku. Od novca koji bi donio u Hrvatsku uzimao bi deset posto i davao ga Komeričkom, a on potom Zdenki Peternel koja je po sumnjama tužiteljstva na taj način zaradila gotovo 29 milijuna kuna.

Kako za Premilovca tužiteljstvo nije zatražilo pritvor, nagađa se da je priznao nedjelo i teretio svoje suoptuženike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara