Plenković na sjednici vlade izrazio sućut obitelji Periš: "Pričao sam s ocem"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U PODNE je na rasporedu sjednica vlade koja se održava u NSK. Na dnevnom redu su, među ostalim, odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Splita te o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju potpore i financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za ovu godinu.

Očekuje se reakcija Hrvatske nakon što je jutros objavljeno da je srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima.

Sjednicu vlade mogli ste uživo pratiti na Indexu.

Plenković drži uvodnu riječ. 

"Izražavamo sućut obitelji Mateja Periša. Prema informacijama, nakon DNA analize i obdukcije tijela, utvrđeno je da je upravo riječ o njemu nakon vijesti da je pronađeno tijelo mladoga muškarca u Dunavu", rekao je Plenković na početku sjednici vlade. Dodao je da je jučer razgovarao s njegovim ocem.

"Žao nam je što se to dogodilo. Zahvaljujem policiji Srbije na suradnji u proteklim mjesecima, tamo je i predstavnik hrvatske policije. U ime cijele vlade, izražavamo našu sućut obitelji u ovom tragičnom događaju", rekao je premijer.

 

Plenković se na sjednici vlade uvodno osvrnuo na obilježavanje 100. obljetnice rođenja prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana te na obljetnicu obilježavanja Križnoga puta kada se, istaknuo je, sjećamo strašnih poratnih zločina komunističkog režima koji su izrazito bolni za hrvatski narod, pogotovo zbog tisuća ubijenih bez suda u kolonama smrti. 

Zatim je pričao o dokumentu koji je usvojio EK. "Dokument koji je usvojio EK, Repower EU, rađen na odlukama o raskinuću ovisnosti o energentima koji dolaze iz Rusije, predstavlja plan kako diverzificirati pravce opskrbe. Jedan je ušteda energije, drugo diverzifikacija pravaca nabave i treće, ubrzanje zelene tranzicije", dodao je.

"Za to su potrebna značajna ulaganja, predviđen je iznos za 300 milijardi eura za cijelu Europu. Velika je konferencija Europske banke za obnovu i razvoj u Istri, oni su dio aktera u provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti", kazao je.

Dodao je da postoji i šest financijskih instrumenata koji će pomoći jačati financijsku konkurentnost. "I ovdje vidimo dodanu vrijednost članstva Hrvatske u EU", rekao je premijer.

Suglasnost HEP-u za kredite od 1.3 milijarde kuna

Vlada je u dala suglasnost Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za kreditno zaduženje kod OTP banke Split u ukupnom iznosu od 1.314 milijardi kuna, radi financiranja općih poslovnih potreba. 

Radi se o dva kredita - od 385 milijuna kuna te od 929 milijuna kuna. 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da se HEP planira zadužiti kroz navedena dva kredita, zbog toga što je 2015. godine izdao obveznice od 550 milijuna dolara uz kamatnu stopu od 5.87 posto, dok zaduženje kod OTP banke ima bitno niže kamate. Za jedan je kredit, naime, kamata 0.62 posto, drugi 0.42 posto. 

"Refinancirat će se i ostvariti određene uštede zbog velike razlike u kamati", kazao je Filipović. 

Odluka o raspisivanju izbora za splitsko Gradsko vijeće

Vlada je u predložila i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojim se korisnicima regionalnih potpora za ulaganje, u slučaju privremenog ili trajnog smanjenja broja zaposlenika koji su povezani s projektom ulaganja od 1. siječnja 2020. do 30 lipnja 2021. godine, zbog pandemije to smanjenje broja zaposlenih neće smatrati krštenjem obveze očuvanja novootvorenih radnih mjesta.

Uz to, korisnicima potpora za ulaganje omogućuje se, uz već odobreno produljenje propisanog trogodišnjeg razdoblja realizacije projekta ulaganja za jednu godinu, produljenje za još jednu dodatnu godinu kada se trogodišnje razdoblje realizacije projekta preklapa s razdobljem početka pandemije bolesti covida-19.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za članove Gradskog vijeća Grada Splita za nedjelju, 26. lipnja, budući da je ono trajno ostalo bez broja članova potrebnog za rad te je rješenjem vlade od 6. svibnja raspušteno.

S obzirom na to da je vlada 6. svibnja raspisala prijevremene izbore za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika Splita te je za dan provedbe izbora određena nedjelja, 26. lipnja, današnjom je odlukom vlade određeno da će se istovremeno s tim izborima održati i izbori za Gradsko vijeće Grada Splita.

Odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu 26. svibnja. 

Pročitajte više