Plenković o audiosnimkama: To nije trebalo biti javno

Foto: Index

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković posljednjeg je dana predizborne kampanje ocijenio da je ona bila uspješna za HDZ, uvjeren u pobjedu, ponovno pozvavši birače desnije od HDZ-a da njima daju glas, a ne Mostu ili Domovinskom pokretu, jer bi to na vlast dovelo ljevicu.

UŽIVO Završna konferencija za medije u HDZ-u

Objavljuje Index Vijesti u Ponedjeljak, 15. travnja 2024.

>> Tekstualni prijenos

Plenković je na početku rekao da je HDZ vodio pozitivnu kampanju te da je ona bila neobična i kratka.

"Naš program je cjelovit, a postignuća respektabilna. Naš program u odnosu na druge mislim da je sadržajno najkvalitetniji, najrealniji. I zato očekujemo veliku potporu hrvatskog naroda, sugrađana, i u konačnici novo povjerenje za još jedan mandat na čelu Vlade", rekao je na završnoj konferenciji za novinare.

"Imamo taj bizaran dan izbora, u srijedu", rekao je Plenković. Kaže da je Peđa Grbin "sada već bivši predsjednik SDP-a" te da je Milanović kršio Ustav. "Potpuno je poništio kampanju SDP-a i tih par stranaka koje su ostale s njima, a zadnjih par tjedana ne postoje", kaže.

"HDZ potpuno suprotan od Milanovića i jataka"

HDZ je potpuno suprotan od "Milanovića i jataka", kaže da bi Milanović vratio Hrvatsku tamo gdje je bila za vrijeme zadnje Milanovićeve vlade.

Plenković je onda nabrajao stvari koje smatra uspjesima svoje vlade. "Naš pouzdan smjer za dalje se temelji na strateškim postignućima", rekao je i krenuo nabrajati: Pelješki most, više plaće i mirovine, porezne reforme, zakon o braniteljima, veteranski centri...

HDZ-ova vlada je imala snažnu europsku orijentaciju, rekao je.

"Ostvarili smo jako puno, međutim želimo ići dalje. Želimo da plaće za četiri godine narastu na 1600 eura, da minimalne bruto plaće narastu na 1250 eura", rekao je Plenković i dodao da žele rast mirovina i godinu mirovinskog staža po djetetu za majke.

"Nastavljamo s procesom dekarbonizacije, idemo s trendom napuštanja fosilnih goriva", rekao je. Ući ćemo u OECD, rekao je Plenković.

"Želimo manje poreze u Zagrebu, rješenje gužvi i otpada"

"U zagrebačke tri jedinice imamo sjajne kandidate", rekao je Plenković i podsjetio da je on nositelj u prvoj jedinici. Kaže da se želi fokusirati na manje poreze u Zagrebu, rješenje gužvi i otpada.  Kaže da je vlada dala šansu da se smanje porezi na dohodak, ali da gradska vlast to nije učinila. "Svi smo mi ovdje mogli imati veće plaće", rekao je.

Kaže da bi gužve riješio na suprotan način od onog na koji ga rješava gradska vlast. "Mi smo našem Zagrebu, mom rodnom gradu, pomogli s više paketa pomoći", rekao je Plenković. "Sve što se u Zagrebu obnavlja napravila je vlada", rekao je.

"Danas će se komunicirati pismo podrške akademskih članova HDZ-a i drugih cijenjenih i priznatih ljudi. Podrška je vrlo široka", rekao je. Kaže da su sjajno surađivali s pripadnicima nacionalnih manjina.

O audiosnimkama

 

Stranke Domovinski pokret i Most bile su tema Plenkovićevih odgovora na pitanja vezana uz snimku koju je objavio tjednik "Nacional" s jednog zatvorenog stranačkog HDZ-ovog sastanka s 300 ljudi, održanog u subotu, a u kojoj se može čuti predsjednika HDZ-a da napada te stranke, a pojedine medije naziva osovinom zla.

"Riječ je o internom sastanku, mobilizirajućem, motivirajućem za naše članove, koje nije nikad imalo namjeru da bude javno. Tu se malo slobodnije govori. S obzirom što smo mi sve doživjeli od tih stranaka u proteklih osam godina mogu reći da smo praktički rekli, odnosno ja sam možda rekao malo slobodnije, ono što govorim cijelo vrijeme javno", rekao je.

"To je tema koja je zgodna za kraj kampanje. To nije trebalo biti javno, tu se malo slobodnije govori. Ja sam malo slobodnije rekao ono što govorim javno", rekao je Plenković i pozvao birače DP-a i Mosta da napuste te stranke i podrže "maticu", odnosno HDZ.

Kaže da se pojavio plakat na kojem se njega prikazuje kao četnika te da iz tih krugova dolazi mladić koji je pucao ispred Banskih dvora. "Nema tu ničeg posebnoga, to je bilo u malo slobodnijem tonu", rekao je.

Poštujem birače stranaka desnije od HDZ-a i pozivam ih da podrže nas

Poručio je da poštuje birače koji su do sada glasali za Domovinski pokret i Most te ih još jednom pozivao "da napuste podršku njima i podrže HDZ".

"Poštujem birače koji glasaju za stranke desnije od HDZ-a i želim da podrže nas, kako bi kroz naš okvir politike, kroz temeljna postignuća HDZ-a od predsjednika Tuđmana do danas mogli  naći primjereniju i bolju formu artikulacije svojih političkih  stavova i interesa", rekao je. 

A ne da podržavaju stranke koje su, kako je istaknuo, dokazano tu da bi uzele dio birača na desnom političkom spektru i podržale ljevicu. Rekao je i da ne zna tko je iz stranke snimku pustio u javnost, niti će to istraživati.

Ironično je pritom, referirajući se na lik iz britanske serije Crna guja i njegovu uzrečicu 'I have a cunning plan' (Imam lukav plan)- a koju je prvi upotrijebio predsjednik Republike Zoran Milanović - prokomentirao tumačenja da je on odgovoran za puštanje te snimke u javnost.

"Cunning plan, namjerno. Ja sam sve to pripremao cijelu noć dok sam se vraćao iz Splita. U autu sam pisao govor i rekao sam - sad ćemo ga ovako izgovoriti, Pero će ga snimiti i onda ćemo ga baš od svih pustiti najprijateljskijem tjedniku prema meni u zadnjih osam godina", prokomentirao je te poručio da ga sve to nije "nasekiralo". 

Nikad nisam bio relaksiraniji u kampanji nego sad, najležernija kampanja do sad, ocijenio je.

Javno poštujem sve medije, a imam pravo na privatni stav

U snimci se čuje i da Plenković spominje osovine zla, kada govori o pojedinim medijima, za što je rekao da je to bila stilska figura, "ništa posebno" te da ne misli da su ti mediji "zli".

Ja javno poštujem sve medije, otvoren sam prema njima, razgovaram s vama, nikome na zabranjujem dolaske na presice, za razliku od Milanovića, ne biram novinare kojima ću odgovarati, nego kažem realno kakva je otprilike politička linija nekih u medijskom prostoru, da neki koji imaju malo manje informacija razaberu tu političku arhitekturu, ali to je bilo onako, više stilski, pojasnio je.

A na internom sastanku, dodao je, imam pravo na svoje analitičko mišljenje i privatni stav. "To javno niti govorim, niti ću govoriti", rekao je.

"Idemo pobijediti uvjerljivo. Ja sam već kazao da mene neće ucjenjivati nitko. To smo imali s mojim prethodnikom. Ja sam 2016. rekao da će predsjednik HDZ-a biti premijer, bio je i bit će opet", rekao je.

Kaže da ne može ići na sučeljavanje jer se nema s kim sučeljavati.  Plenković kaže da su snimke nastale na sastanku na kojem je bilo 300 članova HDZ-a. "Kad govorite na internom stranačkom sastanku, nećete čitati govor, govorite plastično da svi shvate", rekao je.

"Mislite da oni nas hvale na internim sastancima?" pitao je. Kaže da im DP neće trebati nakon izbora jer će HDZ pobijediti.

"Pozivam birače DP-a da podrže HDZ"

"Još jednom pozivam birače DP-a da podrže HDZ", rekao je Plenković i rekao da se sve što oni žele već nalazi u programu HDZ-a. "Poštujemo vas", rekao je Plenković. "Naša kampanja je najvidljivija, Milanovićev prasak je nestao, ispuhao se kao balon", rekao je.

Politico je objavio da bi Plenković mogao biti jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije. "Ne znam tko se od autora tog teksta toga sjetio, mi podržavamo Ursulu von der Leyen", rekao je Plenković.

Komentirao smrt Jože Manolića

Plenković je izrazio žaljenje zbog smrti Josipa Manolića, bivšeg hrvatskog premijera.

"Iskazujem mu poštovanje kao jednom od ljudi koji su u procesu stvaranja  demokratske države obnašali važne dužnosti. On je bio predsjednik Vlade i mi ćemo ga dostojanstveno ispratiti, sa svim procedurama i počastima kako to hrvatska država prema onima koji su obnašali važne dužnosti uvijek i čini", rekao je.

"Stvorio se šušur oko 'dinarske Hrvatske'", rekao je Plenković i dodao da HDZ uvijek pobjeđuje u tom dijelu države. Kaže da je to bilo simpatično i duhovito ljudima koji su to slušali. Ja jako volim druga područja, ali želio sam reći da tu trebamo više raditi za pobjedu, rekao je.

"Namjerno smo dali tu snimku neprijateljskom dnevniku, nećemo ga dati nekom prijateljskom", rekao je ironično Plenković izrugujući se ideji da su namjerno pustili snimke sa sastanka. "Kampanja je odlična, vjerujemo u pobjedu, veliki su izazovi ispred nas. Povjerenje treba dati iskusnim, ozbiljnim i uključivim ljudima", rekao je na kraju.

Pročitajte više