Plenković o fijasku DORH-a sa Žalac: Pozivi na linč su važniji od toga

PREMIJER Andrej Plenković je danas, nakon objave izvješća o nadzoru postupanja Uskoka u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, poručio da državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek i dalje ima povjerenje parlamentarne većine, koja će sutra u saboru podržati njezino izvješće.

Ako je u tom nadzoru sve utvrđeno onako kako je danas objavljeno u priopćenju DORH-a, Plenković je istaknuo kako ne vidi nikakav problem vezano uz državnu odvjetnicu te će vladajuća većina sutra podržati njezino izvješće za 2020.

"Detaljno sam pročitao izvješće. I za mene je bila novost da je na razini Uskoka predmet Softver bio zaključen mjesecima prije nego što je Zlata Hrvoj-Šipek postala državna odvjetnica", rekao je premijer osvrnuvši se na nadzor postupanja Uskoka.

Poručio je da će biti odbijena bilo kakva inicijativa oporbe za njezinom smjenom, no složio se da je proteklih tjedana bilo nespretnih izjava.

"Jedino pravo pitanje što se tiče DORH-a su napad na Banske dvore i pozivi na linč"

Smatra da je medijska politika DORH-a već godinama prezatvorena, događaju se nespretnosti u medijskoj komunikaciji te opozicija, predsjednik i drugi akteri zbog toga nastoje kritizirati vladajuću većinu. 

"Kada ste u oporbi, niste jako sretni i ta eksplozija frustracije puca po svim temama. Što god mi dobro napravili, oni će kazati da nešto nije dobro”, ustvrdio je Plenković.

Kao jedino pravo pitanje što se tiče DORH-a izdvojio je pitanje terorizma i napada na Banske dvore prošle godine, a sada, kaže, imamo ponovno pokušaje koji idu za jasnu destabilizaciju  vlasti i pozivaju na linč.

"To su teme koje su puno ozbiljnije i kojima bi se DORH morao puno više posvetiti od toga je li netko nešto precizno rekao na presici", kaže premijer. 

O stranici Hrvatske izdajice: To istražuju nadležna tijela

Novinari su ga pitali i za internetsku stranicu Hrvatske izdajice, koja se masovno širi raznim grupama koje okupljaju uglavnom protivnike epidemioloških mjera i cijepljenja. Na toj "svojevrsnoj listi za odstrel" svatko može upisati osobne podatke bilo kojeg čovjeka, a na njoj je i Plenkovićevo ime.

Premijer je potvrdio da nadležna tijela istražuju pokretanje te stranice te ustvrdio da su se "covid-potvrde pretvorile u pozive na linč", no odbio je prejudicirati kakva kazna očekuje pokretače stranice kada ih se pronađe.

Vezano uz mogućnost uvođenja obaveznog cijepljenja na razini EU, Plenković je ponovio da je stav hrvatske vlade u ovom trenutku da cijepljenje nije obavezno i građani imaju mogućnost izbora, a država će još neko vrijeme plaćati testiranje.

"Zbunjuju ljude, glumataju, idu na prosvjede"

Vezano uz izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Plenković je istaknuo kako je namjera toga zakona da zaustavi lokalne čelnike u neodgovornom, nakaradnom, ridikuloznom pozivanju ljudi na neposluh i nepoštovanje donesenih mjera s ciljem zaštite ljudi.

"Oni šalju ljudima zbunjujuće poruke, glumataju, idu na prosvjede", rekao je Plenković, aludirajući na sinjskog gradonačelnika Miru Bulja.

"Taj zakon ide u smjeru da penalizira takve čelnike koji to rade. To nisu sankcije ni kazne za običnog čovjeka", objasnio je.

"Nije ured predsjednika veleposlanstvo neke druge zemlje"

Za te "likove koji su izabrani", koji kažu da se kod njih neće provoditi kontrola covid-potvrda, za njih se moralo uvesti neku sankciju.

"Nisu gradske uprave i neki uredi eksteritorijalni. Nije ured predsjednika veleposlanstvo neke druge zemlje pa tamo ne ulaze tijela hrvatske države. Recimo, nekome se ne da stati na crvenom. Njemu se ne da, on će u svom mistu ići na crveno. To je ista stvar", povukao je paralelu premijer. 

Poručio je da je jedino pristojno i odgovorno "poštovati zakone zemlje u kojoj živiš".

Potvrdio je da će testiranje biti uvjet za covid-potvrdu i nakon 4. siječnja i tu se ništa neće mijenjati.

Pročitajte više