Plenković o plaćama: Trošit ćemo ono što imamo

Foto: EPA

PREMIJER Andrej Plenković održao je konferenciju za medije u Londonu nakon završetka sastanka na vrhu NATO saveza povodom 70. obljetnice potpisivanja Washingtonskog ugovora.

Na početku se osvrnuo na važnost članstva u NATO savezu.

>>> Plenković u Londonu: Do 2024. Hrvatska će za obranu izdvajati 2 posto BDP-a

"Hrvatska se sjeća kako je to biti nečlanica NATO-a, a biti žrtva agresije. Politika Miloševićevog režima htjela je stvoriti "veliku Srbiju". Hrvatska je pretrpjela velike žrtve, 15 tisuća poginulih, 60 tisuća ranjenih, a ratna šteta je prema procjenama bila 30 milijardi dolara. To nas je usporilo u gospodarskom razvoju, napredovanju prema EU-u i NATO savezu. To je jedinstveno iskustvo i to kada čuju kolege, i oni osvijeste što znači Savez, kolektivna sigurnost", rekao je Plenković. 

"Suradnja između SAD-a i Europe u pogledu sigurnosti je neraskidiva i nerazdvojiva", izjavio je Plenković nakon završetka sastanka na vrhu Sjevernoatlanskog saveza na kojem su čelnici država članica obilježili 70. obljetnicu osnutka NATO-a, koji je osnovan upravo u Londonu 1949. godine.

"Tu su poruku danas jasno kazali praktički svi šefovi država ili vlada i istaknuli da razvijanje strateške autonomije na razini EU-a, a to znači jačanje obrambene politike EU-a,  istodobno može i treba biti komplementarno s jačanjem europskog stupa NATO-a. To nisu procesi koji su međusobno odvojeni i izolirani, nego obrnuto", rekao je Plenković.

Sutra će riješiti pitanje TKU-a

Uslijedila su pitanja otkuda novac za povećanje plaća u javnom sektoru, najave povećanja izdvajanja sredstava za obranu...

"Što se tiče plaća, mi ćemo čvrsto ostati pri politici javnih financija, pri konceptu da trošimo ono što imamo, a ne da trošimo ono što nemamo. To je okvir oko kojega ćemo biti čvrsti. Napravili smo maksimalne iskorake u povećanju plaća u našem mandatu. Čim sletimo u Zagreb, bit će uži kabinet Vlade, a vjerujem da će sutra na vladi biti riješeno i pitanje TKU-a sa svim javnim službama", odgovorio je Plenković.

Opoziv ministrice Divjak

Na pitanje kako će se HDZ postaviti po pitanju opoziva ministrice Divjak koji pokreće SDP, odgovorio je: 

"To je uobičajena i očekivana inicijativa oporbe koja uvijek nastoji, po ne znam koji put, ići za onim pokušajima za destabilizaciju vlasti ili većine u Hrvatskoj. Razgovarat ćemo s našim partnera u HNS-u. Za razliku od SDP-a koji je smanjivao plaće u prosvjeti, ukidao dodatke, mi ćemo u konačnici povećati plaće u prosvjeti".

Ukidanje viza za SAD

Plenković je komentirao i najave američkog veleposlanika u Hrvatskoj Roberta Kohorsta da bi moglo doći do ukidanja viznog režima sa SAD-om do kraja 2020.

"Mi kontinuirano radimo na tome da se postotak odbijenih viza smanji. Ukidanje viza jako je bitno, prvenstveno zbog gospodarskih odnosa. Postoji jasan plan i Vlade SAD-a i hrvatske Vlade da u sljedećih 11 mjeseci napravimo maksimalne napore kako bismo krajem 2020. godine mogli doći u poziciju da se Hrvatskoj omogući ukidanje viza. Hrvatska nije zemlja koja je prijetnja emigracijskog vala prema SAD-u", rekao je.

Na pitanje kako komentira slučaj dvojice Nigerijaca, premijer je rekao kako su se ministarstva očitovala o tome.

Plenković se u Londonu slikao s kraljicom i s britanskim premijerom. Među ostalim, spomenuo je razgovor s britanskim premijerom Borisom Johnsonom, a tema je bila mogućnost da Hrvatska kao predsjedatljica Vijeća EU-a pripremi pregovarački okvir za buduće odnose između Velike Britanije i EU-a, ako novi britanski parlament, koji će biti izabran 12. prosinca ratificira sporazum o izlasku iz Unije.

Premijer Plenković je na marginama sastanka na vrhu imao bilateralne sastanke s premijerima Crne Gore i Sjeverne Makedonije Duškom Markovićem i Zoranom Zaevim, a utorak navečer tijekom prijema u Buckinghamskoj palači i u sjedištu britanske vlade u Downing streetu, neformalno je razgovarao sa svim čelnicima.

"Razgovarao samo doslovno sa svima o onome što je relevatno za bilateralne odnose i za NATO", rekao je Plenković.  

Rekao je da je s francuskim predsjednikom Macronom razgovarao o tome kako izići iz situacije kad je Pariz u listopadu blokirao otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. "Mislim da to ide u dobrom smjeru. Nama je u interesu da samit u svibnju u Zagrebu bude uspješan, da se pronađe modalitet kako doći do konsenzusa koji će omogućiti otvaranje pregovora s te dvije zemlje", rekao je Plenković.

S kancelarkom Angelom Merkel rekao je da je dogovarao posjet Berlinu početkom siječnja sljedeće godine. 

Pročitajte više