Plenković o Todoriću: Napadali su me da ga štitim, sad se vidi da to nije istina

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

NA ZAGREBAČKOM jezeru Jarun danas je pod motom "BeActive" službeno otvoren Europski tjedan sporta kojem su uz brojne sportaše i rekreativce nazočili i premijer Andrej Plenković, ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić.

Plenkovića su novinari odmah pitali za komentar jučerašnjeg napada Ivice Todorića na vladu.

>> Todorić najavio tužbu protiv Hrvatske: "Vlada mi je ukrala Agrokor, zakon sam potpisao pod prisilom"

>> ANALIZA Koliko Todorićeve optužbe imaju smisla

>> Martina Dalić: Zar vi mislite da je Ivica Todorić stvarno toliko važan?

"Ja sam zadnjih pet i pol mjeseci od brojnih političkih aktera i komentatora bio optuživan da štitim čovjeka i da želim na porezne obveznike prebaciti dug i sada se pokazuje da te optužbe nisu točne.

Naš jedini interes je bio zaštititi gospodarstvo. Ne samo da su zadržana radna mjesta, nego i opskrba Hrvatske tijekom najbolje turističke sezone, temeljni cilj je bio ostvaren. Upitajte OPG-ovce što bi bilo da nije bilo tog poteza. Koliko se ja sjećam, prije donošenja zakona kompanija nije dobila likvidnost za funkcioniranje. Mi smo vlada koja poštuje pravnu državu i to je ono što našu stranku čini drugačijom", rekao je Plenković, prenosi N1.

>> Bahata Dalićka tajno se sastajala s Todorićem, a sad kaže da je nebitan

Osvrnuo se i na Todorićevu tvrdnju da je zahtjev za aktivacijom zakona Lex Agrokor potpisao pod prisilom.

"Znate da su odredbe zakona bile takve da su se mogle aktivirati kada je to kompanija željela i nije bilo pritiska vlade. Naša pozicija je bila da restrukturiranje ima transformacijski učinak na hrvatsko gospodarstvo, mi smo otvoreni da se sve istraži. Jasno je da je zakon donesen u skladu s Ustavom. Ja znam što vlada radi i kojim se načelima vodimo", objasnio je Plenković.

"Nismo mi došli do Agrokora, Agrokor je došao do nas", zaključio je na kraju.

Pročitajte više