Plenković prihvatio Krstičevićevu ostavku

Screenshot: N1

MINISTAR obrane Damir Krstičević podnio je ostavku nakon pada vojnog aviona u kojemu su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra, a danas se sastao s premijerom Plenkovićem.

Plenković je nakon sastanka rekao da ostavku prihvaća. Damir Krstičević tako više nije ministar obrane i potpredsjednik vlade.

Krstičević je jučer novinarima priznao da premijera nije obavijestio o ostavci, no iz vlade su kasnije sinoć priopćili da su Plenković i Krstičević telefonski razgovarali te da će se danas sastati. 

Oko 9:15 sati u zgradu vlade je prvo stigao Damir Krstičević, a nakon njega i premijer Plenković. Pridružili su im se i Tomo Medved te Plenkovićev posebni savjetnik za nacionalnu sigurnost i šef HDZ-ovog Odjela za analitiku i članstvo Robert Kopal. Sastanak je trajao satima, a Plenković je u 13 sati dao izjavu.

Plenković: Prihvaćam ostavku

"Održao sam sastanak s Krstičevićem, on me izvijestio o okolnostima", rekao je Plenković oko 13 sati.

"Ne vidim nijedan razlog za ostavku. No razumio sam da ga je ova situacija pogodila", kaže Plenković.

"On je sam bio vojnik, moj suradnik i prijatelj", dodao je.

"Prihvatio sam ostavku", rekao je.

"Ne smatram ga krivim. Ovakve se nesreće događaju. Žao mi je što se tako osjeća. Poštujem ga, prihvatio sam ostavku. Neću predlagati novog ministra obrane jer je vlada pri kraju", kaže.

Plenković je rekao da računa na njega.

"On uzima pauzu, osjetio sam da mu je to ljudski potrebno. Njemu je danas teško. Nažalost, dogodilo se više nesreća", rekao je Plenković.

"Damir to podnosi osobno, ja ga razumijem. Ako on meni kaže da on to ne može više obavljati, ja to poštujem. To ne znači da je stao s političkim angažmanom", rekao je.

Odgovorio Milanoviću

Osvrnuo se na Milanovićeve riječi od ranije.

"Kratko sam pročitao što je sve izgovorio. Moj dojam je isti kao zadnjih pet godina. On nastavlja iznositi laži i neistine. Prvo, njegovog oca sam jednom sreo, on se meni došao javiti, to je bilo prije desetak godina. Nikada ni u jednom razgovoru nisam spominjao njegovog oca. A on je usred kampanje imao spominjati moju majku, u toj kampanji je poražen od mene", rekao je.

"On je što osobno, a što kroz trbuhozborce iz redova medija, iznio gomilu laži", kaže.

"On je taj sastanak s braniteljima sam sazvao, ja za to nisam znao, on govori posprdno o mojoj majci. To je razlika u karakteru, pristojnosti, kućnom odgoju, to je razlika u samom tkivu u nama kao ljudima i političarima. To je on, ovo sam ja. Vidim da je on ponovo otvorio temu Jasenovca i Okučana. Idemo biti skroz precizni, on je bio u Račanovoj vladi pomoćnik ministra vanjskih poslova. U toj istoj vladi njegov kolega u Ministarstvu pravosuđa daje suglasnost na registraciju jedne udruge HOS-a u Zagrebu u čijem grbu stoji sporni pozdrav. Dakle, SDP-ova vlada, njihov ministar, u toj vladi kao pomoćnik bio je i Milanović. To nema veze s HDZ-om. Nakon toga postaje premijer s komotnom većinom, mogao je promijeniti i zabraniti što hoće. Jeste vidjeli da je tu temu dizao, problematizirao?" rekao je.

"Ta ista zastava HOS-a mu ide ispred očiju na mimohodu", dodaje.

"On ničim izazvan u Jasenovcu kaže da ploču s imenima poginulih branitelja treba negdje baciti. Ti su ljudi izgubili život u Domovinskom ratu. Ja nikada ne bih mogao izgovoriti rečenicu u kojoj kažem da ćemo baciti ploču na kojoj su imena hrvatskih branitelja", dodao je.

"Za razliku od njega i svih bivših vlada, ja imam osjećaj za tu ogromnu situaciju teškog povijesnog naslijeđa koje postoji u svim našim obiteljima. To su traume koje traju generacijama", kaže Plenković o Povjerenstvu za suočavanje s prošlošću koje je Milanović jutros nazvao svetim.

"Što se mene tiče, danas obilježavamo kraj Drugog svjetskog rata. Nećete nikada imati dileme što ja mislim o zločinačkom ustaškom režimu. Rekao sam vam. Zamislite kakav bi efekt imale zabrane. Što mislite, kako bi u ovakvom hrvatskom društvu imale efekt zabrane", rekao je Plenković.

"Ja nisam znao da će dvojica odgovoriti provokacijom, vjerojatno potaknuti izjavom iz Jasenovca. Da sam ja to znao, to bih spriječio", rekao je Plenković.

O Orbanovoj objavi karte

Plenković kaže da to nije pratio jer nije stigao.

"Što da ja učinim, da skačem na svaku objavu? Ja moram rješavati kompleksne odnose s Mađarskom godinama, postoje diplomatski kanali kojima komuniciramo o tim temama, ministar je dao izjavu. Mi nismo prema nikome blagi. Sjetite se provokacije godišnjice D'Anunzijevog ulaska u Rijeku, sjetite se kad su srpski vojnici htjeli ući bez najave. Reagiramo", kaže Plenković.

Rekao je na kraju da nije u redu to što je Orban objavio, ali i dodao da neće skakati na svaku objavu na Facebooku.

Pročitajte više