Plenković se pohvalio projektima za Rome

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da je dodjela ugovora iz programa za unaprjeđenje infrastrukture na područjima naseljenima pripadnicima romske nacionalne manjine utjelovljenje provedbe politike njegove vlade uključivosti i suradnje s nacionalnim manjinama.

Također, unaprjeđenja kvalitete života romske nacionalne manjine kroz proračunska, nacionalna sredstva u pogledu ulaganja u infrastrukturu u gradovima i općinama u kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine, naglasio je Plenković.

To je, kako je dodao, dio vladine kontinuirane politike u oba mandata, kroz operativne programe za nacionalne manjine, a posebno romsku, koji su pokazali konkretne rezultate unaprjeđenja njihova života i sve veće uključenosti.

Kulturni centar Roma Baranje

Plenković je posebno istaknuo dovršenje kulturnog centra Roma Baranje vrijedan 123.000 eura te izgradnju 87 stambenih jedinica u Dardi i (Belišću), prostore Kali Sare, Kulturno-edukacijski centar, Središnju knjižnicu Roma u Hrvatskoj, sufinanciranje Memorijalnog centra u Uštici i Zida boli te niz drugih projekata infrastrukture koji govore da je "vladina politika ne samo čvrsta i snažna u smislu partnerstva i političke volje, već i operacionalizirana u suradnji".

Zahvalio je ministru regionalnog razvoja i fondova EU Šimi Erliću i njegovom timu te čelnicima uključenih jedinica lokalne i regionalne samouprave, kao i potpredsjednici vlade Anji Šimpragi koja koordinira provedbu svih operativnih programa za nacionalne manjine i nacionalnog programa uključenosti.

"Izgrađeni infrastrukturni objekti nisu samo za pripadnike nacionalne manjine, nego za sve građane koji žive na područjima gdje i pripadnici romske nacionalne manjine", dodao je Plenković.   

Riječ je o ukupno 17 projekata vrijednih 730.000 eura, a obuhvaćaju prometnu i komunalnu infrastrukturu, izgradnju društvenih domova i dječjih igrališta.  

Ministar Erlić rekao je da stvaraju društveni okvir u kojem se i pripadnici romske nacionalne manjine mogu integrirati na kvalitetan način.

"Držimo da se to kroz program postiže i namjera je s time nastaviti i u budućnosti. Stvaramo uvjete u naseljima i općinama koje nemaju dovoljno kvalitetnu infrastrukturu da se podigne kvaliteta života", dodao je.

Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi rekao je da su taj i brojni drugi projekti ostvareni razumijevanjem premijera Plenkovića i suradnjom od 2016., odnosno gotova dva puna mandata. 

"Vlada kontinuirano povećava sredstva za ostvarenje projekata i nadam se da će to činiti i dalje", rekao je dodavši kako je cilj smanjiti razlike.

Izrazio je uvjerenje da će programi dati rezultate i biti zalog za budućnost romske zajednice u Hrvatskoj u smislu jednakosti i suzbijanja negativnih pojava. Podsjetio je da postoji 70-ak lokacija na kojima žive pripadnici romske nacionalne manjine gdje "nisu ni ušli u 21. stoljeće".

Odgovarajući na novinarski upit o diskriminaciji i segregaciji, Kajtazi je rekao da se radi na njihovu smanjivanju.

Pročitajte više