Plenković o kaosu na granicama: Ovo je neodrživo, čuo sam se sa slovenskim premijerom

Foto: Index

ANDREJ PLENKOVIĆ je po drugi put u dva tjedna došao u Split. Nakon Brda i Rive, pojavio se na Kmanu u sjedištu Hrvatske gorske službe spašavanja. Pročelnik Vinko Prizmić predao mu je ruksak s darovima. Nije bilo hrane, unutra su HGSS-ovci strpali dijelove odore.

Plenković je još jednom podržao kandidate za gradonačelnika Splita, i župana Andru Krstulovića Oparu i Zlatka Ževrnju.

"Imamo sjajnu ekipu, HDZ ima i kvalitetnog kandidata i program za Split. Danas su formalno raspisani izbori, a kampanja kreće za Svetog Duju. Optimističan sam, imamo sjajan tim, očekujem pobjedu", kazao je Plenković. 

U Splitu je premijer boravio par sati na proputovanju za Hvar, gdje će sudjelovati u procesiji, ali križ ipak neće nositi.

"Ne možemo prihvatiti sustav kontrole koji izaziva tolike gužve"

Plenković je komentirao gužve na granici.

"Čuo sam se sa slovenskim premijerom Cerarom i prije vlade i na putu za Split. Očito je da je ovakva europska uredba kakva je trenutno na snazi neodrživa s aspekta Hrvatske, koja još nije članica Schengena. Učinit ćemo da to što prije postanemo. Sustavna kontrola koja podrazumijeva fizičko skeniranje isprava i na slovenskoj i na hrvatskoj granici izaziva tolike gužve da mi kao država to ne možemo prihvatiti. Sukladno odredbama uredbe prijeći ćemo sa sustavne na ciljane kontrole. Očekujemo da će istu vrstu režima primijeniti i Slovenija. Mislim da je to u interesu i Hrvatske i Slovenije i u tom pravcu su išli naši razgovori. Moramo tražiti rješenje koje bi išlo za promjenom uredbe jer je ovakvo stanje neodrživo", kazao je Plenković.

Kada bi se Hrvatska mogla naći u sustavu Schengena, još nije poznato.

"Europska komisija napravit će detaljnu evaluaciju. Nadam se da će biti pozitivna. Onda slijedi  formalna odluka na razini Europskog vijeća, gdje uvijek postoje političke konotacije. Iskoristit ćemo sve naše mogućnosti da se takva odluka prihvati na razini vijeća", kazao je Plenković.

Pročitajte više