Plenković se hvali s ponudom učiteljima: Mi ne zadužujemo djecu koju oni uče

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković je uoči aktualnog prijepodneva u saboru rekao kako će u mandatu njegove vlade plaće učiteljima i nastavnicima rasti ukupno 23,1 posto. Također, pojasnio je kako će iduće godine u ovo vrijeme imati 10 posto veću plaću.

Od 1. prosinca plaće bi se kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru povećale za 3 posto, od 1. siječnja za još dva, od 1. lipnja 3 posto te od 1. listopada još 2 posto.

Plenković: Paket je cjelovit i dobro osmišljen

"Ispravit ćemo nepravde i nelogičnosti koji postoje u uredbi o koeficijentima složenosti poslova s ciljem da se usvoji odmah nakon idućih izbora i da imamo jasno definiran sustav plaća u državnom i javnom sektoru. Pritom idemo i s povećanjem božićnice, regresa, dara za djecu i povećanja otpremnine. Kad akumuliramo ovih 10,4 posto u 2020. s dosad 11,49 povećanja, to će biti povećanje plaće za učitelje i profesore u našem mandatu od 23,1 posto", rekao je premijer.

"Smatram da smo nakon vrlo dobrog sastanka održanog jučer postigli visok stupanj međusobnog razumijevanja. Kod svakog dogovora treba pokušati postići kvalitetan i zdrav kompromis", rekao je Plenković.

"Ovu ponudu treba sagledati realno, cjelovito, uz respekt i sindikata i učitelja. Ovo je u danim okvirima napravila Vlada koja se ne ponaša kao druge, koja ne zadužuje našu djecu koju oni uče. Mi ćemo voditi računa o fiskalnoj konsolidaciji. Nećemo imati prekomjernog deficita, makroekonomskih neravnoteža, ali ima investicijskog rejtinga i zdravog rasta", rekao je Plenković i dodao:

"Najvažnije je da naši učitelji i nastavnici razumiju cjelinu ove ponude, sadržaj ispred forme, to je vrlo važno."

Što nudi vlada?

Sindikati su tražili 6.11 posto povećanja kroz koeficijente da bi se, kako su rekli, smanjila nepravda kada je riječ o plaćama učitelja u odnosu na druge u javnom sektoru. Oni, naime, imaju najniži koeficijent u odnosu na druge visoko obrazovane zaposlenike u javnom sektoru.

Ovom ponudom vlade učitelji zapravo dobivaju 4,28 posto povećanja u odnosu na ostale u javnom i državnom sektoru, i to ne kroz koeficijente nego kroz dodatke na plaću, do kraja sljedeće godine.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz štrajk u školama, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: štrajk u školama.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više