Plenković u Auschwitz poveo ministra koji pokapa ustaše s vojnim počastima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/Wikipedia

PREMIJER Andrej Plenković jučer je predvodio hrvatsku delegaciju koja je prisustvovala komemoraciji u povodu 75. godišnjice oslobođenja Auschwitza, najzloglasnijeg nacističkog koncentracijskog logora u kojemu je ubijeno više od milijun ljudi.

>> Prije 75 godina oslobođen je Auschwitz, najgore mjesto u povijesti čovječanstva

Iz vlade su naveli kako su u Auschwitzu uz Plenkovića bili “ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, posebni savjetnik predsjednika vlade akademik Zvonko Kusić te Sara Lustig”. 

Plenković se itekako pohvalio svojim obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, objavivši o tome u proteklih nekoliko dana četiri tvita, u kojima je primjerice poručivao da su “trajni spomen i oštra osuda holokausta dio naše kulture sjećanja i zalog europske budućnosti”. O tome da je Plenković prilično ozbiljno shvatio svoje promoviranje osude holokausta svjedoče i objave na profilima HDZ-a i vlade, kao i priopćenja u povodu posjeta Auschwitzu.

Plenkovićevo brendiranje pomoću Auschwitza

Ukratko, Plenković se želi brendirati, da upotrijebimo omiljeni termin njegove poražene predsjedničke kandidatkinje, kao veliki borac protiv (neo)nacizma, i to i u hrvatskoj javnosti, kao i prema van.

Plenković je objavio i jedan tvit u kojemu uz fotografiju suvenira iz Auschwitza poručuje “Not on my watch” odnosno “Ne na mojoj straži”.

Ali baš tu je problem, jer Plenković ima ministra u vladi koji izdašno financira apologete hrvatske verzije nacizma te rehabilitira ustaše. Da skandal bude još veći, Plenković je tog ministra, Tomu Medveda, sa sobom poveo u Auschwitz. To je rezultat Plenkovićevog stražarenja.

Medved organizirao sprovod s vojnim počastima za ustaše

Podsjetimo, u rujnu 2018. godine posmrtni ostaci 55 žrtava partizanskih zločina protiv čovječnosti tijekom Drugoga svjetskog rata i poraća, koji su pronađeni i ekshumirani na devet mjesta u općinama Plitvičkim jezerima i Rakovici, pokopani su u zajedničku grobnicu na mjesnome groblju u Vagancu, a riječ je o civilima i vojnicima domobranske i ustaške vojske.

Na pokopu uz vojne počasti bili su rodbina nestalih u Drugome svjetskom ratu, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica hrvatske predsjednice Silvana Oruč Ivoš, predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti, vojske i policije, Generalskog zbora, Hrvatskoga žrtvoslovnog društva i Hrvatskog domobrana.

>> S kojim pravom Medved pokapa ustaše s vojnim počastima?

Ustaše proglasili domoljubima

Riječ je o problematičnom događaju, i to iz nekoliko razloga, primjerice zbog izjave predsjedničine izaslanice Silvane Oruč Ivoš da je ubijenima - među kojima se nalaze i ustaše - ''krivnja bila samo to što su bili domoljubi, Hrvati i što su voljeli svoj narod i Katoličku crkvu''. Time se ustaše proglašavaju domoljubima, dok su zločinci oni koji su se borili protiv njih, dakle partizani. Sporna je i činjenica da se ubijenima, među kojima i ustašama, ne nalazi baš nikakva krivnja osim "domoljublja" i "ljubavi prema Katoličkoj crkvi." 

Prijeporna je bila i prisutnost otvoreno filoustaške udruge Hrvatski domobran, koja je u javnosti najviše poznata po istoimenom časopisu koji izdaje i koji nažalost financira država, tj. baš Medvedovo ministarstvo. O tome malo kasnije.

Po kojem propisu je Medvedovo ministarstvo organiziralo pokop s vojnim počastima za ustaše?

Povrh svega toga se postavlja i pitanje prema kojim propisima su pripadnici ustaških snaga koje su ubili partizani dobili pokop s vojnim počastima. 

Naime, u RH postoji Pravilnik o ostvarivanju prava na troškove ukopa uz odavanje vojnih počasti te grobno mjesto i njegovo održavanje. I u tom pravilniku se u članku 1 vrlo jasno navodi tko ima pravo na pokop s vojnim počastima: ''smrtno stradali hrvatski branitelji, umrli hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata (u daljnjem tekstu: HRVI) i umrli hrvatski branitelji iz Domovinskog rata''. Prema tom pravilniku, njihove pokope uz vojne počasti plaća Ministarstvo branitelja.

No jesu li ustaše ubijeni 1945. dio bilo koje od tri spomenute kategorije? Očito nisu. Stoga je nejasno prema kojem propisu je Medvedovo ministarstvo pokop s vojnim počastima organiziralo za ustaše. 

Medved financira Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac

Nažalost, to nije jedini primjer filoustaških poteza ministra Medveda, koji njegovom šefu Plenkoviću uopće ne smetaju.

Medvedovo ministarstvo je tako 2017. na natječaju dodijelilo 50 tisuća kuna Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koji predvode notorni filoustaški revizionisti Igor Vukić i Stjepan Razum. O potonjem je Index već detaljno pisao.

>> SVEĆENIK RAZUM Jeste li znali da svi mi plaćamo najvećeg branitelja NDH u Hrvatskoj?

Vukić je pak autor knjige “Radni logor Jasenovac”, koja negira razmjere ustaških zločina u Jasenovcu, te taj logor smrti predstavlja maltene kao dječji vrtić. Vukić čak tvrdi da se u Jasenovcu Židove - štitilo od holokausta!

>> Skandalozni HRT ugostio tipa koji tvrdi da se Židove u Jasenovcu štitilo od deportacije

Medved je novac spomenutoj ekipi dao za projekt pod nazivom “Otkrivanje istine o logoru u Jasenovcu kao podrška sudionicima i stradalnicima 2. svjetskog rata” putem javnog natječaja “Sudionici i stradalnici Drugog svjetskog rata”.

To nije bio kraj Medvedove, a time i vladine, podrške filoustaškom Društvu, on im je i prošle godine na natječaju dodijelio 80 tisuća kuna. 

Medved financira filoustašku udrugu Hrvatski domobran

Vratimo se sada na temu udruge Hrvatski domobran i istoimenog časopisa koji objavljuju, a koji, pogodili ste, financira Medvedovo ministarstvo.

U tom časopisu se mogu naći naslovi poput ''Plug i brana Hrvatu su hrana, a ustaša, to mu je obrana'' te članci u kojima se mogu pročitati i ovakve tvrdnje: ''Hrvatima ispranih mozgova kao i zalutalim hrvatskim ovcama je vrijeme da raspoznaju pravu istinu o NDH, Jasenovcu i ustaštvu. (…) Da nije bilo Ustaškog pokreta, ne bi bilo ni NDH. Da nije bilo NDH ne bi bilo ni sadašnje države Hrvatske. Pokojni predsjednik Tuđman i general Bobetko, nekadašnji 'boljševici', kada je bila potreba stvarati i braniti državu ustali su dobrovoljno te obavili posao ustaške ideologije.''

"Danas slavimo dan NDH"

Da ne bi bilo nikakve sumnje oko toga da je Hrvatski domobran filoustaška udruga, podsjetimo još na dio govora istaknutog člana Nikole Matičića, koji je prije tri godine održao, obilježavajući 10. travnja, dan proglašenja NDH. ''Danas slavimo dan NDH, sretni smo što slobodno i bez straha dolazimo na to sveto mjesto, gdje leže nevine žrtve. Mi u Hrvatskom domobranu ponosni smo na NDH i na sve što je udarila u svoje temelje'', rekao je tada Matičić.

Ništa od toga nije bilo problem ministru Medvedu, koji im godišnje dodijeli oko 40 tisuća kuna za otvoreno ustaševanje. A očito nije problem ni Plenkoviću.

"Dvostruke konotacije" u praksi

Da rezimiramo: Plenkovićev ministar Medved ustaše protuzakonito pokapa s vojnim počastima te financira negatore Jasenovca i glorifikatore NDH, a sve to premijeru ne smeta. Još gore, on tog i takvog Medveda sa sobom vodi u Auschwitz, u kojemu su stradali i brojni hrvatski Židovi. Može li skandaloznije?

Sve zajedno zorno ilustrira kako u praksi izgleda Plenkovićeva sporna izjava o “dvostrukim konotacijama” ustaškog pozdrava ZDS. U Hrvatskoj Plenkovićeva vlada financira ustašluk, a vani se predstavljaju kao borci protiv nacizma. Velika je to sramota za Republiku Hrvatsku, za koju je odgovoran isključivo premijer Andrej Plenković.

Plenkovićevo licemjerje

"Oslobođenje logora u kojem je ubijeno preko milijun ljudi bio je kraj najmračnijeg perioda u europskoj i svjetskoj povijesti", kazao je inače premijer Hini po dolasku u Poljsku, gdje će zajedno s više od 20 šefova država i vlada sudjelovati na obilježavanju 75. godišnjice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenauu.

"Svijest i obrazovanje mladih o povijesnim strahotama, a osobito o holokaustu, ključno je kako bi i sadašnje i buduće generacije gradile društvo u kojem nema mjesta isključivosti, netoleranciji i nasilju", istaknuo je Plenković.

Plenković, dakle, ima savršenu priliku podići svijest i obrazovati mlade o strahotama holokausta - neka iz svoje vlade makne ministra koji financira negatore Jasenovca i neka obustavi proračunsku podršku svim udrugama koje se bave relativiziranjem ili apologijom ustašluka.

"Not on my watch", hvalio se Plenković, pa neka sada s riječi prijeđe na djela.

Pročitajte više