Plenković u subotu otvorio novu zgradu splitskog aerodroma. Sad je zatvorena

Foto: Facebook

DOK mu se vlada rasipa, Andrej Plenković bilježi jedinstvene uspjehe pa je tako prekjučer (subota) na splitskom aerodromu otvorio novi terminal koji danas (ponedjeljak) ne radi.

Obišli smo novootvoreno zdanje izvana. Ono premošćuje staru kaštelansku cestu te povezuje aerodromski parking s glavnom zgradom. Auta nema, osim nekoliko radničkih kombija, putnika nema, ali nečeg ipak ima - na vratima su upozorenja da je svečano otvoreni objekt zatvoren. Nailazimo na dva radnika, ne smijemo, kažu, ući. Pitamo zašto je onda otvoreno, "a zato što je bia premijer", odgovara razgovorljiviji.

Ipak smo nakratko provirili i snimili nekoliko kadrova iznutra. Tu gdje su se u subotu uz premijera gurali ministri Oleg Butković i Tomislav Ćorić te lokalni hadezeovčići, poput župana Blaženka Bobana i splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, i hvalili se pred novinarima uspjesima, a gdje su se danas, po zdravoj logici, trebali gurati putnici, nema nikoga. 

Sa stražnje strane zgrade iz zemlje vire instalacije za rasvjetu, vidimo kontejnere s radnicima okružene željeznom ogradom na kojoj piše Kamgrad. Vodstvu aerodroma uputili smo mail s pitanjem kada će novi objekt zaista proraditi. Evo što nam je odgovorio Pero Bilas, pomoćnik direktora Zračne luke Split: "Novi dio putničkog terminala je svečano otvoren u subotu 13. srpnja 2019. kojom prilikom su svi međunarodni putnici koji čine više od 90 posto prometa putnika započeli koristiti novi terminal u dijelu međunarodnih odlazaka. Međunarodni odlasci su najizraženije usko grlo terminala poglavito u vršnim opterećenjima ili okolnostima poremećaja redovitosti prometa. Preostali novi dijelovi terminala će se idućih dana postupno puštati u promet na način da se osigura kontinuitet odvijanja svih prometnih tokova putnika i prtljage. Radi činjenice da novoigrađeni dio putničkog terminala s postojećim terminalom čini jedinstvenu tehnološku cjelinu, postupno uvođenje putnika u nove prometne tokove je jedini mogući i održivi pristup", piše Bilas.

A Plenković i svita? Ako ne znate po čemu je ostao zapamćen Potemkin, idealno je vrijeme da se informirate. Toliko o Plenkoviću i sviti.

A nakon svega, postavlja se i vrlo razumno pitanje - čemu svečano otvaranje nečeg što će još neko vrijeme ostati zatvoreno? 

Novi putnički terminal splitskog aerodroma prostire se na 35 tisuća metara, a u njegovu je izgradnju uloženo 450 milijuna kuna. Nije nam poznato je li predviđeno da Plenković i svita budu i na radnom otvaranju objekta.
 

Pročitajte više