Plenković: Učinit ćemo napore koji se tiču romske djece, ona su najranjivija

Foto: HRT

U NACIONALNOJ i sveučilišnoj knjižnici obilježen je Svjetski dan Roma, u spomen na prvi Svjetski kongres Roma prije 50 godina u Londonu, a na svečanosti je bio i premijer Plenković, dobitnik nagrade "Kali Sara".

Savez Roma u Hrvatskoj "Kali Sara" svake godine dodjeljuje nagradu osobama iz javnog, političkog i društvenog života koje su svojim dugogodišnjim radom doprinijele razvoju i poboljšanju položaja romske zajednice u Hrvatskoj, a dobitnik ovogodišnje nagrade, premijer Plenković poručio je da će vlada nastaviti raditi na osnaživanju položaja Roma.

"Ova nagrada je potvrda rada vlade u ova dva mandata da vodimo uključivu politiku i da dalje zajednički radimo na osnaživanju položaja Roma u Hrvatskoj te da i to bude doprinos i zalog nastavku zajedničke izgradnje bolje Hrvatske", istaknuo je Plenković prilikom preuzimanja nagrade. Također, zahvalio se na gesti i čestitao Svjetski dan Roma. 

Plenković je rekao i da kada kaže - bolja Hrvatska - misli prije svega na društvo u kojem se svi građani dobro osjećaju, neovisno o podrijetlu, identitetu, uvjerenjima, vjeroispovijesti, boji kože, spola ili bilo koje druge osobine.

"Romi koji su se u Europi nastanili prije 1000 godina, sigurno imaju pravo na to kao i svi drugi europski i hrvatski građani, no, nažalost, to nerijetko još uvijek nije tako i to moramo promijeniti", poručio je. 

Osim što se danas slavi romska kultura koja je dio identiteta brojnih velikana, danas se ne možemo ne prisjetiti i stoljetne diskriminacije te stradanja i progona romskog naroda tijekom Drugog svjetskog rata, rekao je Plenković te poručio kako su zbog toga podržali izgradnju Romskog memorijalnog centra Uštica. 

"Povijest ne možemo promijeniti, nego samo iskreno žaliti. Danas možemo izgraditi tolerantno društvo i upravo u takvom duhu odgajati mlade generacije", istaknuo je Plenković.

Napomenuo je imaju jasno zacrtane ciljeve u operativnom programu za manjine, što je dio provedbe nacionalne strategije. Primjerice, inzistiranje na ostanku mladih u obrazovnom i školskom sustavu dugoročno je jedino pravo rješenje za punu integraciju i ravnopravnost romske manjine u Hrvatskoj, dodao je. 

"Puno je posla pred nama, no ciljevi su jasno zacrtani u planu za manjine, sve je to dio provedbe nacionalne strategije", rekao je.

"Kontinuirano ulažemo napore za bolji položaj romske nacionalne manjine. Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima sada omogućuje njihovo zbrinjavanje, a provodimo i mjere uključivanja djece romske nacionalne manjine u proces obrazovanja na svim razinama", kazao je Plenković.

"Moramo se boriti protiv diskriminacije Roma, to je odgovornost svih nas. Posebno ćemo učiniti napore koji se tiču romske djece, ona predstavljaju najranjiviju skupinu", dodao je premijer.

Kajtazi: Romi iz Hrvatske, uz podršku institucija, postali su prepoznatljivi u svijetu

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi zahvalio je institucijama koje su im pomogle da su, kako kaže, u posljednjih desetak godina za romsku zajednicu učinili više, nego što je možda učinjeno od 1971.

"Mi Romi iz Hrvatske smo upravo zbog našeg partnerstva sa svim važnim institucijama, međusobnog razumijevanja, ali i napora da gradimo uključivo društvo, postali prepoznatljivi u Europi i svijetu", rekao je Kajtazi.

Dodao je kako su njihove međunarodne inicijative prihvatile brojne europske i međunarodne organizacije poput UNESCO-a, Vijeća Europe i Europskog parlamenta te naveo kako su Romi iz Hrvatske, uz podršku institucija, uspjeli prevladati gotovo sve probleme koji međunarodni romski pokret ima. 

Kajtazi je, međutim, istaknuo da još uvijek ne mogu biti zadovoljni jer se nije smanjio jaz između romskog i neromskog stanovništva Hrvatske, a nastavit će, kaže, raditi i na uspostavljanju minimuma civilizacijskog standarda za sve građane.

Pritom, smatra Kajtazi, svaki resor treba preuzeti svoj dio odgovornosti jer se pitanjima manjina ne bi trebali samo baviti Vladini uredi i udruge.

Predsjednica Saveza Roma "Kali Sara" Suzana Krčmar je prilikom uručivanja nagrade napomenula kako je Plenković rođen na "najljepši dan u godini" - 8. travnja, datum kada se obilježava Svjetski dan Roma, te da "svi Romi svijeta slave njegov rođendan". 

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja svake godine u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma prije pedeset godina u Londonu. Tada su donesene važne odluke za romsku zajednicu, poput naziva romskog naroda, himne, jezika i zastave.

U sklopu svečanosti otvorena je i izložba "50 godina od obilježavanja Prvog kongresa Roma 1971.". Na Prvom kongresu donesene su važne odluke za položaj romske nacionalne manjine diljem Europe, za njezin identitet i samosvijest poput zastave, himne, jezika i naziva romskog naroda.

Također, tim povodom, u večernjim satima, vodeni zastor Zagrebačkih fontana zasvijetlit će u bojama romske zastave.

Pročitajte više