Plenković: Ukidamo zakon kojim je smanjena braniteljska penzija i vraćamo im 10 posto

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković danas je najavio da će ukinuti zakon po kojem su braniteljima smanjene mirovine.

"Veteranski centar u Sinju još je jedan znak poštovanja prema svemu što su branitelji učinili za slobodu i demokraciju Hrvatske, a što današnje generacije uživaju. Kroz idućih nekoliko godina izdvojit ćemo i dodatna sredstva iz financijske perspektive 2021.-2027., uložiti u još tri veteranska centra", rekao je Plenković prilikom otvorenja sinjskog Veteranskog centra vrijednog gotovo 8.5 milijuna eura.

 

Plenković: Prvih pet posto 1. srpnja, a drugih pet 1. siječnja

Najavio je da će ukinuti i zakon kojim je smanjena mirovina po posebnim propisima za oko 62 tisuće branitelja i obitelji i vratiti deset posto. "Prvih pet posto 1. srpnja ove godine, a drugih 1. siječnja 2024. godine, i to nakon što smo na početku prvog mandata vratili 10 posto koji su bili ukinuti", najavio je Plenković.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, provodi projekt Uspostave veteranskih centara u Hrvatskoj kojim je obuhvaćena izgradnja, uređenje i opremanje četiri veteranska centra, uz ovaj u Sinju, ranije je otvoren u Šibeniku, a u tijeku je gradnja onih u Petrinji i Daruvaru.

Vrijednost sinjskoga je 8.5 milijuna eura, od čega je 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Kapacitet mu je 130 ležajeva, a ondje će se provoditi program rehabilitacije i drugih oblika oporavka hrvatskih ratnih vojnih invalida, branitelja iz Domovinskog rata. Usluge i brojne sadržaje moći će koristiti 2500 korisnika godišnje.

Medved: Izgradnja Centra je zahvala braniteljima za slobodu

Ministar branitelja Tomo Medved zahvalio je braniteljima za slobodu, posebno je istaknuo žrtvu onih koji su svoje živote položili na oltaru domovine te poručio kako su današnje generacije dužne osnaživati povezanost koja je snaga ovog društva.

"Izgradnja Veteranskih centara naša je zahvala za slobodu pa sam ponosan što smo izgradili i opremili centar baš na prostoru nekadašnje vojarne koju su sinjski branitelji oslobodili, a uoči obilježavanja 30. obljetnice akcije Peruča koja je bila od presudne važnosti za ovaj kraj i obranu od velikosrpske agresije", rekao je Medved.

Sinjski gradonačelnik Miro Bulj u govoru je na otvaranju istaknuo kako je centar izgrađen na svetom mjestu na kojem je izveden prvi napad na vojarne bivše JNA, na mjestu gdje je poginuo junak Domovinskog rata Luka Erceg. Zapitao se i zašto djeca i unuci tog heroja nisu na svečanosti otvaranja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više