LETEĆI CIRKUS ANDREJA PLENKOVIĆA Osnovao vladin Savjet koji savjetuje vladu, a u njemu sjede članovi vlade

Foto: Hina/Facebook/Index

PRIJE nego što je otperjao za Davos, premijer Plenković je danas održao konferenciju za medije na kojoj je opet govorio o otkupu dionica Ine.

>>Plenković se pogubio oko Ine, što je uopće htio reći ovom izjavom?

>> Dok Plenković osniva savjet, Mađari kuju nove planove za Ininu rafineriju u Sisku


Iako je uvjeravao hrvatsku javnost da je osmislio najbolju strategiju kupnje, nakon današnje sjednice se popeo ispred mikrofona i sretno objavio kako je vlada donijela odluku o osnivanju Savjeta za kupovinu Ine.

Pohvalio se i kako će osobno predsjedati famoznim Savjetom te kako su sve odluke koje donosi ova vlada transparentne.

Plenković i sedam veličanstvenih savjetnika


Predstavio je svojih sedam veličanstvenih članova Savjeta koji će, kako je ono rekao, "davati smjernice, poduzimati mjere i aktivnosti te predlagati vladi donošenje odluke vezane uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica Ine koje drži MOL".

Uz to, predsjednik novopečenog Savjeta je objasnio kako će imati i mogućnost pozivati i druge osobe da sudjeluju u njegovom radu.

"Na taj način našu političku odluku operacionaliziramo", važno je dodao.

Usput, u famozni savjet nije ušla potpredsjednica vlade Martina Dalić, iako je Plenković naknadno govorio da će sudjelovati u odlučivanju.

Tko će sjediti u Savjetu?

Savjet se sastoji od predsjednika vlade Plenkovića, ministra Davora Ive Stiera, ministra Slavena Dobrovića, ministra Gorana Marića, ministra Ante Šprlje, ministra Zdravko Marića, ministra Tomislava Ćorića te državnog tajnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Ante Čikotića.

Famozni Savjet

Vratimo se samo na trenutak na onu blistavu izjavu predsjednika vlade u kojoj kaže kako će Savjet predlagati vladi donošenje odluke o otkupu Ine.

Savjet, koji se sastoji od predsjednika vlade, šest ministara vlade i državnog tajnika u ministarstvu vlade, predlagat će vladi donošenje odluke o otkupu Ine koju je, podsjetimo i na to, predložila sama vlada na čelu s Plenkovićem.

Pročitajte još jednom.

Kad se Plenkovićeva izjava prevede s birokratskog jezika na hrvatski, ispada da je premijer upravo rekao kako će vlada savjetovati vladu da radi posao kojim se vlada inače bavi.

Uz to, predsjednik vlade i predsjednik Savjeta vlade u kojem sjede članovi vlade koji će savjetovati vladu, ozbiljno je izjavio kako na taj način "operacionaliziraju" svoju političku odluku.

Sudeći po Hrvatskom jezičnom portalu, "operacionalizirati" znači "praktički provesti, provoditi u praksi".

Čekaj, čekaj

Predsjednik vlade i predsjednik Savjeta vlade u kojem sjede članovi vlade koji će savjetovati vladu je, mrtav ozbiljan, izjavio kako će "praktički provesti" svoju političku odluku.

Posao predsjednika vlade, najvišeg tijela izvršne vlasti u RH, je da praktički provodi političke odluke. 

Predsjednik vlade i predsjednik Savjeta vlade u kojem sjede članovi vlade koji će savjetovati vladu je na današnjoj sjednici zapravo rekao samo da će nastaviti raditi što je radio do sada, samo će sada biti član važne klike koja će raditi ono što bi i inače trebala raditi. Pametnome dosta, a onim drugima predlažemo da sami osnuju svoj Savjet.

Pročitajte više